ANNAS ROM GUIDE
Goterne

Goterne var et østgermansk folkeslag, som oprindeligt levede i Sydsverige. På et tidspunkt i Folkevandringstiden (2.-6.århundrede) drog de sydpå og bosatte sig i egnene nord for Sortehavet. I slutningen af det 4.århundrede begyndte hunnerne at trænge ind på goternes område og efterhånden måtte disse give efter for presset og begyndte at vandre sydpå.

Goterne opdeltes nu i 2 folkeslag: østgoterne og vestgoterne:

Vestgoterne drog fra omkring år 370 ned gennem Grækenland, hvor de for en tid bosatte sig som Romerrigets forbundsfæller. Senere drog de videre op igennem Jugoslavien og derpå ned igennem Italien, hvor de under Kong Alarik erobrede og plyndrede Rom i 410. De fortsatte op til Pyrenæerne og Spanien, hvor de under Kong Theoderik II og dennes efterfølger Eurik grundlagde et Vestgotisk Rige med hovedstad i Toledo. Dette rige varede indtil 711, hvor det blev erobret af araberne.

Østgoterne drog fra omkring år 375 over Balkan, hvor de truede Romerrigets nordlige grænse, og derpå ned gennem Grækenland og op igennem Jugoslavien og ned i Italien mod Venedig og Ravenna. Under Kong Theoderik den Store erobrede de Italien i 488-493 og oprettede her et Østgotisk Rige, som en vasalstat under den Østromerske Kejser. Dette rige kom til at vare til 549.


Litteratur om Goterne:
Christiansen, Erik: Romersk historie. Aarhus Universitetsforlag, 1995.
- side 156ff.
Mortensen, Lars Boje: Civiliserede Barbarer. Museum Tusculanum, 1991.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Årstal og kronologi
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 5.7.2004 og sidst opdateret d.6.7.2004