ANNAS ROM GUIDE
Bregno-Familien

Bregno-Familien er rent faktisk ikke en, men flere familier med navnet Bregno. De stammede alle fra Norditalien og virkede som billedhuggere og arkitekter i det 15. og 16.århundrede.

Den ene af Bregno-Familierne var:

Den Bregno-Familie der udgjordes af brødrene Antonio Bregni (1425-1457) og Paolo Bregno.

Antonio Bregno stammede fra egnen omkring Como eller Lugano og kaldtes også Antonio de Rigezzo. Han arbejdede som billedhugger i Venedig i årene 1425-1457.

Broderen Paolo Bregno kaldtes også for Paolo da Como efter sin fødeegn. Han arbejdede som arkitekt og billedhugger i Venedig omkring midten af 1400-tallet.

Den anden af Bregno-Familierne var:

Bregno-familien der stammer fra Cristoforo Bregno da Righeggia, der fik 3 sønner: Andrea (1418-1503), Ambrogio (død før 1504) og Girolamo (død efter 1504). Fra dem stammer Giambattista Bregno (ca.1503) og brødrene Cristoforo (død 1522) og Giovanni Antonio, som var sønner af Ambrogio Bregno.

Andrea Bregno er det kendteste medlem af denne familie, født i 1418 ved Como-søen og død i 1503 i Rom, hvor han har efterladt sig en mængde arbejder. (Læs mere om Andrea Bregno).

Ambrogio Bregno kaldtes også Ambrogio da Milano og han arbejdede muligvis sammen med sin mere kendte broder Andrea. Man kender ikke meget til hans arbejder. Han døde før år 1504. Han var fader til:

Cristoforo Bregno, også kaldet "Borgognone", "Brignono" eller Cristoforo di Ambrogio, som arbejdede som billedhugger og arkitekt og døde den 14. marts 1522 i Ferrara, hvor han havde arbejdet siden 1502.

og til:

Giovanni Antonio Bregno, også kaldet Giovanni Antonio di Ambrogio Bregno, der var broder til Cristoforo og søn af Ambrogio Bregno. Giovanni Antonio har muligvis udover i Ferrrara også arbejdet i Rom.

Girolamo Bregno var den sidste af Andrea Bregno's brødre og han arbejdede sandsynligvis sammen med ham og deres anden broder Ambrogio i Rom. Man kender ikke hans fødselsår, men han døde på et tidspunkt efter 1504.

Giambattista Bregno (ca.1503) nævnes som nevø til Andrea Bregno og arvede denne, men var sikkert ikke selv kunstner.

Den tredje af Bregno-Familierne var:

Bregno-Familien hvis først kendte medlem var Antonio di Pietro Bregno, som levede i det 16.århundrede omkring år 1509. Også han kom fra Righeggia ved Lugano eller fra Milano og han arbejdede mest i Venedig og i Ferrara. Han blev onkel til brødrene Giambattista Bregno (ca.1467/77-1518/20) og Lorenzo Bregno. En anden af deres onkler var billedhuggeren Antonio Rizzo.

Giambattista Bregno, også kaldet Giambattista di Alberto, var født i Venedig i årene mellem 1467 og 1477. Han var søn af en Alberto Bregno og fik senere en broder ved navn Lorenzo. Giambattista arbejdede blandt andet for sin onkel Antonio Rizzo og virkede mest i Norditalien. Han døde på et tidspunkt mellem årene 1518 og 1520.

Lorenzo Bregno eller Lorenzo di Alberto Bregno var yngre broder til Giambattista Bregno, søn af en Alberto Bregno og nevø af Antonio Rizzo. Han var født i 1483-88, sikkert i Venedig, hvor han arbejdede sammen med sin onkel og sin broder. Senere virkede han også andre steder i Norditalien, men han døde i Venedig den 4. januar 1524.

Udover disse 3 familier kendes også en anden kunstner ved navn Bregno:

Bernardino Bregno, som er mere kendt som Bernardino da Milano, virkede som billedhugger omkring 1517.

Litteratur om Bregno-Familierne:
Allgemeines Künstlerlexikon. München, Saur, 1992-.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 21.5.2005