ANNAS ROM GUIDE
Kejser Valentinian II

Vestromersk Kejser (375)388-392 efter Kristus


Flavius Valentinianus var født i 371 som yngste søn af Kejser Valentinian I, og dennes anden hustru Justina.

Som kun 4-årig blev han af sin broder Kejser Gratian efter faderens død i 375 udnævnt til Medkejser i det Vestromerske Rige.

I hele sin regeringstid overlod Valentinian II magten til andre, først regerede hans broder Gratian alene og da han blev dræbt under oprøret i 383, hvor Valentinian kun var 12 år gammel, regerede hans moder Justina i Milano.

I 387 invaderede oprørskejseren Magnus Maximus Italien og Valentinian II måtte gå i eksil i Østriget, hvor Kejser Theodosius I lovede ham hjælp..

Theodosius havde lige sluttet fred med Perserkongen og kunne derfor roligt sende den østromerske hær afsted over Balkan og i 2 slag i Pannonien i 388 tilintetgøre Magnus Maximus' hær og lade oprøreren henrette.

Herefter kunne Theodosius I i 388 genindsætte Valentinian II som Kejser over det Vestromerske Rige. Til gengæld herfor måtte Valentinian og Justina dog opgive deres arianske sympatier og deres modstand mod den mægtige Ærkebiskop Ambrosius i Milano. Som hjælper til den unge Kejser - og reelt som regent - indsatte Theodosius den frankiske General Arbogast.

Det passede dog ikke Valentinian, at Arbogast skulle styre for ham og da Generalen i 392 generobrede Gallien fra Magnus Maximus' søn Victor, drog Valentinian efter ham og de havde et voldsomt sammenstød. Efter dette døde Valentinian den 15. maj 392. Man ved ikke om det var selvmord eller om han blev myrdet af Arbogast, der frygtede for sit eget liv.

Efter Valentinian II's død udråbte Arbogast den romerske veltalenhedslærer Eugenius til Kejser (392-394) og først 2 år senere knuste Kejser Theodosius I Arbogast's oprør og samlede magten i begge Rigerne i sin egen hånd.

Læs mere om Kejser Valentinian II's familie.


Litteratur og links om Kejser Valentinian II:
Dizionario dei personaggi dell'antica Roma. Newton Compton editori, 1990.
An Online Encyclopedia of Roman Emperors: Valentinian II.
Wikipedia : The Free Encyclopedia: Valentinian II.
Catholic Encyclopedia: Valentinian II.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.11.7.2004