ANNAS ROM GUIDE
Filippo Albacini - italiensk billedhugger

1777-1858


Filippo Albacini blev født i Rom den 14.2.1777 som søn af Carlo Albacini i den italienske billedhuggerfamilie Albacini, også benævnt Albaccini, Albaghini eller Albagini, som virkede i Rom i det 18. og 19.århundrede.

På sin mødrene side var Filippo Albacini barnebarn af maleren Ludovico Stern og dermed også del af denne store og kendte malerfamilie. Filippo fulgte dog ikke morfaderens familietradition som maler, men blev uddannet af sin fader som billedhugger og arbejdede sammen med denne på buster til kongehoffet i Napoli.

Herefter gik Filippo Albacini i lære hos billedhuggeren Canova og i 1811 blev han medlem af kunstnersammenslutningen Accademia di San Luca. Til denne sammenslutning og til den tilhørende kunstskole testamenterede kunstneren efter sin død i 1858 hele sin formue, der skulle bruges til 2-årige stipendier til unge romerske billedhuggere. I Akademiets gård findes derfor en mindestatue for Filippo Albacini udført af A. Galli.

I Rom finder vi værker af Filippo Albacini følgende steder:

I Accademia di San Luca: Statuen "Den døende Achilleus", 1854. Denne statue er en kopi af et tidligere værk fra 1823 udført for Hertugen af Devonshire, det findes idag på slottet Chatsworth i Derbyshire.

I Protomoteca Capitolina: Buster af Correggio og Leonardo, 1813. Disse stod tidligere i Pantheon.

I Kirken Oratorio dei Pescivendoli: 8 buster af apostlene i stuk.

Filippo Albacini døde den 17.2.1858 i Rom.


Litteratur om Filippo Albacini:
Allgemeines Künstlerlexikon. München, Saur, 1992-.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 20.11.2005