ANNAS ROM GUIDE
Francesco Caporale - romersk billedhugger

begyndelsen af 1600-tallet


Francesco Caporale's fødselsår og -dato kendes ikke og første gang, man hører om ham, er i 1606, hvor han er nævnt i forbindelse med arbejder i Kirken Santa Maria Maggiore. Her udførte han sammen med Stefano Maderno to af de statuer, som pryder nicherne i den udvendige mur til Cappella Paolina.

Francesco Caporale arbejdede i flere år i Santa Maria Maggiore, i hvert fald indtil 1608 med.

I 1611 blev Caporale betalt for at have udført to statuer af englebørn på delfiner til en fontæne. Den var opstillet ved trappen til Palazzo del Quirinale, men blev senere erstattet af en anden og statuernes videre skæbne er uvis.

På et tidspunkt efter 1612 udførte Caporale to buster af medlemmer af Nolfi-familien til familiegravstedet i Cappella Nolfi i Domkirken i byen Fano i det nordøstlige Mellemitalien.

I 1616 var han atter i Rom, hvor han fremstillede fire statuer for familien Capponi til deres palæ i Via di Ripetta.

I 1635 fik Francesco Caporale betaling for at have restaureret en statue af "Hygeia", som nu findes i Collezione Giustiniani i Palazzo Lancellotti ai Coronari.

 

Heller ikke årstal og dato for Francesco Caporale's død er kendt.

 

Af Francesco Caporale's værker i Rom kender vi:

på muren til Kirken Santa Maria Maggiore, Cappella Paolina, siden mod Via Liberiana, i nicherne til højre for mindestenen: 2 travertinstatuer af San Mattia og Sant'Epafra, udført sammen med Stefano Maderno omkring 1606-1608,

------ i samme kirke, på venstre væg i Dåbskapellets forrum: buste af den congolesiske gesandt kaldet Antonio Nigrita, der døde i 1608, udført i sort og gul marmor ("Monumento al marchese Antonio Emanuele Ne Vunda detto il Nigrita").

i Palazzo Capponi i Via di Ripetta: 4 statuer af unge mænd med Capponi- og Borghese-familiernes våbenskjold. Udført i peperinomarmor i 1616.

 


Litteratur om Francesco Caporale:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.
Papini, Maria Letizia: Palazzo Capponi a Roma. Roma, INAIL, Campisano Editore, 2008.
- Cap.3, side 62, 66, 67.
Marina dei Cesari...: Baroque Fano: Cappella Nolfi (engelsk tekst).

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 23.9.2010 og sidst opdateret d. 5.10.2010