ANNAS ROM GUIDE
Gregorio Preti - italiensk maler

ca.1603-1672


Gregorio Preti, også benævnt Gregorio del Prete, stammede fra Calabrien i Syditalien, hvor hans broder Mattia blev født i 1613 i byen Taverna. Gregorio var tilsyneladende den ældste og den der først kom til Rom - måske allerede i 1624 ifølge de nyeste studier - hvor han i 1634 blev medlem af kunstnersammenslutningen Accademia di San Luca.

Hvor og med hvad Gregorio arbejdede i sine første år i Rom, vides ikke, men omkring 1630 fik han følgeskab af broderen Mattia, der - sandsynligvis i 1640 - udførte et maleri i Kirken San Giovanni Calibita.

I 1648 blev Gregorio Preti medlem af broderskabet Congregazione degli Virtuosi al Pantheon og han blev leder heraf i 1653. I de mellemliggende år arbejdede han sammen med sin broder i Kirken San Carlo ai Catinari, hvor Gregorio udførte fresken "San Carlo incarica il barnabita Domenico Boerio di combattere l'eresia nei Grigioni" ( "San Carlo giver barnabiten Domenico Boerio til opgave at bekæmpe kætteriet") på indgangsvæggen over den højre sidedør. (Over den venstre sidedør ses Mattia Preti's maleri, der ligeledes viser San Carlo Borromeo).

Gregorio Preti døde i 1672.

I Rom er det eneste sikre maleri af Gregorio Preti det ovenfornævnte i San Carlo ai Catinari, men af hans øvrige produktion, som ofte sammenblandes med hans berømte broders - er der dog nok tilbage, til at man i 2004 kunne lave en udstilling kun om Gregorio, opdelt i 2 dele, hvoraf den første bestod af omkring 15 sikre værker - kendt fra kilder og dokumenter. Den anden del bestod derimod af nogle af de værker, som man i tidens løb har tilskrevet Gregorio Preti, men som ikke kan siges at være "sikre".


Litteratur om Gregorio Preti:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 10.7.2009