ANNAS ROM GUIDE

Gabriele Bombasi - litterat fra Parma

1531 - 1602

Gabriele Bombasi, hvis navn også staves Bombaci eller Bambasi, var en kendt forfatter og kunstelsker fra Norditalien, hvor han gjorde tjeneste hos Hertugen af Parma, men endte sine dage i dennes ejendom i Palazzo Farnese i Rom.

Han var imidlertid født i Reggio Emilia i 1531 som søn af adelsmanden Ludovico Bombasi og dennes hustru Dorotea Malaguzzi, hvis faster iøvrigt var moder til digteren Ludovico Ariosto.

Kunsten og litteraturen havde dermed en førsteplads i familien og i Gabrieles opvækst, og denne passion fulgte ham hele livet, selvom han blev sendt til Universitetet i Ferrara for at studere jura. Han brugte dog lige så meget tid på kunsten og var medlem af flere litterære foreninger.

I 1549 blev Gabriele gift med Giulia Zoboli, med hvem han fik 2 sønner: Asdrubale i 1550 og Annibale i 1551.

Hans kunstneriske interesser og ambitioner fornægtede sig dog ikke, og gennem et af de litterære akademier, som han frekventerede, fik han mulighed for at opsætte sin tragedie Alidoro, ledsaget af passende musik. Dette fandt sted i Reggio Emilia i 1568.

I 1571 udnævnte Fyrst Farnese Gabriele til Guvernør over Altamura for et år, hvorefter han drog hjem - muligvis fordi hustruen døde denne sommer. I 1573 blev han imidlertid kaldet til Parma i tjeneste hos Ottavio Farnese. og han forblev i dennes tjeneste, indtil Ottavio døde i 1586. Gabriele Bombasi var derefter den, der forfattede gravtalen over sin fyrste.

I 1588 blev Bombasi sendt til Rom som huslærer for Kardinal Alessandro Farnese's nevø Odoardo. Allerede året efter døde Kardinalen dog og Bombasi og Odoardo vendte tilbage til Parma.

Den 6. Marts 1591 blev den knap 18-årige Odoardo udnævnt til Kardinal og rejste tilbage til Rom. Og med ham fulgte også hans højt skattede lærer, som kom til at bo i Palazzo Farnese i Kardinal Odoardo's tjeneste indtil sin død.

I 1594 døde Gabriele Bombasi's yngste søn Annibale i kamp mod tyrkerne.

I 1597-1600 overtog Bombasi et kapel i Kirken Santa Caterina dei Funari, det første kapel i højre side, kaldet Cappella Bombasi. Han lod det forsyne med en smuk alteropbygning og en altertavle af Annibale Carracci, hans favoritmaler af hvem han ejede flere malerier. Bombasi var en stor kunstelsker og muligvis medvirkende til at Carracci kom til Rom. I kapellets venstre side ses en stor sten med en mindeindskrift for "Gabriele Bombasius". Carracci's altertavle forestiller Santa Margherita og er efter Bombasi's ønske malet som en kopi af kunstnerens maleri af Santa Caterina, som han havde malet i 1592 til Kathedralen i Reggio Emilia.

Gabriele Bombasi døde som 71-årig i November måned 1602.

Litteratur om Gabriele Bombasi:
Massimilla, Simone: Chiesa di S. Caterina della Rosa dei Funari : Restauro delle Capelle / a cura di Christian Rosolino, Aleksandra Filipovic. - Roma : Palombi Editori, 2011. - ( Conoscere: Il percorso delle fonti. - Quaderno 1).
- side 31, 33.
Treccani.it: Bombasi, Gabriele.
Wikipedia.it: Gabriele Bombasi.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.1.2016 og sidst opdateret d. 30.11.2018