ANNAS ROM GUIDE

Porta Magica

Piazza Vittorio Emanuele II


I det nordlige hjørne af det store parkanlæg, som idag dækker næsten hele Piazza Vittorio Emanuele IIEsquilin, står - overfor ruinerne af den gamle monumentalfontæne, som idag kaldes Trofei di Mario - resterne af et stykke mur med en dør i firkantet travertinportal flankeret af statuer.

Det drejer sig om den såkaldte "Porta magica", "den magiske dør", som på grund af sin specielle udsmykning har givet anledning til mange fortællinger.

Døren var oprindeligt en af indgangene til Villa Palombara, hvor Greven af Palombara residerede. Denne greve var meget interesseret i alkymi og småfolk i området hviskede om, at tegnene og teksterne på portalen skulle være en kode for en formel til at udvinde guld. En formel, som en troldmand havde overladt til Greven.

Porta magica

Villaen har tilhørt flere familier, sidst var ejeren Massimo-familien, som også havde andre besiddelser i området. Det var dog ikke en Grev Massimo, som drev alkymi, men derimod Grev Massimiliano II Palombara, som lod villaen opføre i 1653. Få år efter kom den svenske Dronning Christina til Rom og også hun interesserede sig for alkymi og drømte om at kunne udvinde guld af sten. En anden version af den folkelige fortælling om døren går på, at Dronningen og Greven var rivaler i deres søgen efter guld-formlen og at en af hendes ansatte havde sneget sig ind i Grevens have for at spionere. Han blev grebet og spærret inde, men næste morgen var han væk og der lå kun lidt guldstøv tilbage sammen med en lap papir med nogle formler. Det er disse, som Greven ifølge legender lod indhugge på portalen i håb om at andre ville kunne tyde dem.

Villa Palombara forsvandt i slutningen af 1800-tallet, da udbygningen af Esquilin begyndte. Men muren med døren blev bevaret og i 1890 flyttet ind i anlægget på den nye plads.

De 2 store statuer, der flankerer døren, stammer fra et Serapis-Tempel og forestiller den ægyptiske gud Bes. De er fundet under udgravninger på Quirinalhøjen.

Over døren sidder en rund marmorskive med en tekst på kanten. Yderst står: "Tria sunt mirabilia - deus et homo - mater et virgo - trinus et unus" ("Der er 3 fantastiske ting: Gud og menneske, Moder og Jomfru, Én og Trefoldighed"). Inde i rondellen er der en stjerne sammensat af 2 modsatstillede trekanter med et kors i midten og nederst en mindre cirkel med teksten "Centrum in trigono centri" ("Centrum er i cirklens trekant"). Trekanterne udgør en såkaldt "Davidstjerne" eller "Salomons segl". I den nederste del af stjernen er der inde i cirkeln en mindre cirkel som symbol for solen og for guldet.

På den øverste dørkarm står en hebraisk tekst "Ruah Elohim", som betyder "Guds Ånd". Nedenunder er der en anden tekst "Horti magici ingressum Hesperius custodit draco et - sine Alcide colchicas delicias non gustasset Iason" ("En drage bevogter indgangen til Hesperidernes magiske have. Og uden Alcides (=Herkules) havde Jason ikke kunnet smage Colchis' glæder").

På dørtrinet kan man læse indskriften "Est opus occultum veri sophi aperire terram - ut germinet salutem pro populo" ("Det er en hemmelig opgave for den ægte vise at grave i jorden, så denne frembringer helse for folket". Over denne tekst står: "Si sedes non is" ("Hvis de sidder ned, går du ikke"). Teksten kan imidlertid også læses fra højre mod venstre: "Si non sedes is" og betyder nu: "Hvis du ikke sidder ned, går du".

Også sidekarmene har indskrifter, som her er indsat mellem forskellige tegn for planeter og metaller. På den venstre dørkarm ses øverst tegnet for Saturn og bly og herunder teksten "Quando in tua domo - nigri corvi - parturient albas - columbas - tunc vocaberis - sapiens" ("Når sorte ravne i dit hus føder hvide duer, kan du kalde dig viis"). Herefter følger tegnet for planeten Mars og for metallet jern, og teksten "Qui scit - comburere aqua - et lavare igne - facit de terra - coelum - et de coelo terram - pretiosam" ("Den der er i stand til at få vand til at brænde og vaske med ild, kan også gøre jord til himmel og af himmelen gøre værdifuld jord"). Det nederste tegn er for Merkur og metallet "mercurio" (kviksølv). Og den følgende tekst lyder: "Azot et ignis - dealbando - Latonam veniet - sine veste Dianam" ("Når kvælstof og ild gør Latona (= Merkur) hvid, vil Diana gå uden klæder").

På den højre dørkarm ses øverst tegnet for planeten Jupiter og metallet tin, samt teksten "Diameter sphaerae - thau circuli - crux orbis - non orbis prosunt" ("Sfærens diameter, cirklens thau, jordklodens kors - er ikke til gavn for de blinde"). Nedenunder findes tegnet for planeten Venus og metallet kobber, og derefter følger teksten "Si feceris volare - terram super - caput tuum - eius pennis - aquas torrentum - convertes in petram" ("Hvis du kan få jorden til at flyve over dit hovede, så kan du med dens vinger omdanne flodernes vand til sten"). Det nederste tegn er for solen og for guld. Teksten herunder lyder: "Filius noster - mortuus vivit - rex ab igne redit - et coniugio - gaudet occulto" ("Vores døde søn lever, han vil igen være herre over ilden og danne par med det okkulte").

Portalen kaldes også "Porta Alchemica", "Porta Ermetica" eller "Porta dei Cieli" ("Porten til himlene").

 

Litteratur og links om Porta Magica:
Askov Olsen, Ole: Glimt af et glemt Rom. Thaning & Appel, 2003.
- side 158-161.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione XV : Esquilino. side 114-117.
Invito all'Esquilino : i tesori di un rione / a cura dell'Associazione Culturale Futuro 2000. Roma, Palombi Editori, 2002.
- side 60.
Leone, Fabio: Le facciate parlanti : i motti sui palazzi nei quartieri di Roma. Roma, MMC Edizioni, 2009-2010. (A spasso con la storia).
- Volume IV : IV - Campo Marzio, XVI - Ludovisi, XVII - Sallustiano, XVIII - Castro Pretorio, XV - Esquilino. 2011.
----- side 106-109.
I Rioni di Roma : storia, segreti, monumenti, tradizioni, leggende, curiosità / Alberto Manodori, Ludovico Pratesi, Claudia Cerchiai, Mauro Quercioli. Roma : Newton & Compton editori, 2005.
- Volume 3: Trastevere, Borgo, Esquilino, Ludovisi, Sallustiano, Castro Pretorio, Celio, Testaccio, San Saba, Prati.
- side 978.
Info.Roma: Porta magica.
Roma segreta: Piazza Vittorio Emanuele II.
Roma virtuale: La porta magica.
Wikipedia (engelsk tekst): Porta alchemica.
Wikipedia (italiensk tekst): Porta alchemica.

 

Kort over området
Fotos fra Esquilinturen
Seværdigheder i området
Steder i området
Personer med tilknytning til området
Tilbage til Esquilinturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 21.7.2012