ANNAS ROM GUIDE
Palazzo delle Assicurazioni Generali di Venezia

Piazza Venezia / Via Cesare Battisti.


Kort om Palazzo delle Assicurazioni Generali di Venezia:


Dette store palæ fra begyndelsen af 1900-tallet ligger for enden af Forumdalen, med hovedfacaden ud mod Piazza Venezia, på en kantet, nærmest trapezformet grund mellem pladsen mod vest, Via Cesare Battisti mod nord, gyden Via dei Fornari mod øst og Piazza della Madonna di Loreto mod syd.

Det huser den romerske afdeling af det store forsikringsselskab Assicurazioni Generali, eller idag blot kaldet Generali, som blev grundlagt i 1832 i Venedig.

I slutningen af 1800-tallet udvidede selskabet deres område betragteligt og under direktør Marco Besso besluttede man at bygge et nyt sæde i Rom, Og hvor kunne det være mere rigtigt at placere en sådan bygning end ved Piazza Venezia, hvor der i hundredevis af år havde været venetiansk indflydelse fra Palazzo Venezia og Kirken San Marco på den anden side af pladsen.

Palæet er opbygget omkring en stor, rektangulær indre gård med buegange og smykket med stuk og indskrifter.

Facaden med hovedindgangen ud mod Piazza Venezia er dekoreret med en løve udført i stenarten "pietro d'Istria". Løven er evangelisten Markus' symbol og derfor også Venedigs, og denne statue stammer fra den norditalienske by Padova, hvor den tidligere var opsat ved Porta Portello. (læs mere om statuens historie).

Palazzo delle Assicurazioni Generali di Venezia

På billedet ovenfor ses Palazzo delle Assicurazioni Generali di Venezia med hovedfacaden ud mod Piazza Venezia til højre (i baggrunden anes det store Monumento di Vittorio Emanuele II) og sidefacaden ud mod Via Cesare Battisti til venstre (i baggrunden anes Palazzo Valentini).




På billedet nedenfor ses palæet for enden af Via IV Novembre og Via Cesare Battisti med fra venstre Palazzo De Luca Resta og Palazzo Valentini før sidegaden Via dei Fornari. I baggrunden til højre ses et hjørne af Palazzo Venezia.

Arkitekt for Palazzo delle Assicurazioni Generali var Eugenio Geiringer, som valgte at lade den nye bygning genspejle linierne i arkitekturen i det palæ, som stod på den modsatte side af pladsen, nemlig Palazzo Venezia der er bygget sidst i 1400-tallet.

Palæet er derfor opført i 4 etager, med et meget bredt, udskåret og takket tagudhæng og kronet af et 3 etagers kvadratisk tårn i bygningens sydvestlige hjørne mod Piazza della Madonna di Loreto.

Hele stueetagen er forsynet med høje buede åbninger, der i sin tid husede en café, Caffè Faraglia, mens førstesalen har af smalle søjler todelte, høje vinduer med buer under kraftige overliggere, der bærer kunstfærdigt udskårne gavlfelter, der hver især danner karm for andensalens små vinduer i travertinrammer. Under førstesalsvinduerne løber en frise, bemalet med guirlander og vingede fabeldyr, og under trediesalsvinduerne, der er høje, rektangulære og todelte af smalle søjler, løber en smal gesims.

Palazzo delle Assicurazioni Generali di Venezia

----- Læs mere om Palazzo delle Assicurazioni Generali di Venezia's historie ---------- Fotos af Palazzo delle Assicurazioni Generali di Venezia -----


Litteratur om Palazzo delle Assicurazioni Generali di Venezia:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione II, Trevi, del 8: side 497ff
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
Roma Segreta: Piazza Venezia.
Google SketchUp: Palazzo delle Assicurazioni Generali, Rome.
Specchio Romano: Una imitazione di qualità incorona piazza Venezia.

Plan over Via IV Novembre
Plan over Forumdalen
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop. Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.8.2008