ANNAS ROM GUIDE
Antikke huse og termeanlæg under Palazzo Bonelli

Under Palazzo Bonelli, også kaldet Palazzo Imperiali, Palazzo Valentini, Palazzo della Prefettura eller Palazzo della Provincia, har der i Antikken ligget en række beboelseskomplekser og et lille termeanlæg.

Indtil for ganske nylig antog man, at ejendommen var opført på det sted, hvor Trajantemplet lå. Og området har da også altid været rigt på arkæologiske fund, heriblandt søjler, der er blevet genanvendt i andre byggerier. De nyeste udgravninger har imidlertid påvist, at ruinerne under bygningerne og pladsen foran ikke stammer fra en tempelbygning, men derimod fra antikke beboelseshuse.

I 1980-1981 fandt man, på grundens hjørne ud mod Piazza Venezia, 8 meter under det aktuelle gadeplan, resterne af et mindre termeanlæg med 7 rum fra midten eller slutningen af det 3.århundrede efter Kristus. Måske har anlægget haft forbindelse med en privat bolig, måske har det været uafhængigt heraf. Man fandt 3 store vandkar beklædt med marmor og et af rummene har man kunnet bestemme som værende det såkaldte "praefurnium" og et andet som et "caldarium".

De udgravede bygninger ligger på linie med andre, som kom for dagen i begyndelsen af 1900-tallet under nabobygningen Palazzo delle Assicurazioni Generali di Venezia. Her fandt man et beboelseskompleks, der lå ud til den antikke Via Lata, nutidens Via del Corso, under den nuværende plads. De fundne rester, der er meget rigt udsmykket med plader af mangefarvet marmor på væggene og mosaikker i indviklede mønstre på gulvene, antyder at boligerne har tilhørt bedre stillede familier, der måske har benyttet termeanlægget under Palazzo Bonelli.

I de udgravede rum har man opstillet 2 antikke statuer af togaklædte romere fra det 2.århundrede efter Kristus.

Litteratur om Antikke huse og termeanlæg under Palazzo Bonelli:
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 515.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti, del 4: side 34. 36.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione II, Trevi, del 8: side 79, 84.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 601.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 304.


Fotos af palæet
Plan over Forumdalen
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop. Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 15.1.2007