ANNAS ROM GUIDE
Monastero delle Pentite alle Scalette /
Conservatorio di Santa Croce della Penitenza


Monastero delle Pentite alle Scalette, også kaldet Conservatorio di Santa Croce delle Penitenza, lå i Via della Lungara ved siden af Kirken Santa Croce delle Scalette.

Instituttet, der husede "faldne" kvinder, blev grundlagt i 1615 af Domenico di Gesù Maria, der var leder af munkeordenen I Carmelitani Scalzi.

I Klosteret kunne de kvinder, der ønskede at bryde med et tidligere letfærdigt levned finde husly og ro, evt. kun for en periode. Der var nemlig ingen tvang til at blive nonner eller leve i klausur, tværtimod havde de mulighed for at forlade stedet, måske for at gifte sig eller gå i kloster et andet sted.

Instituttet gav også husly for kvinder, der ikke kunne leve med deres ægtemænd. Disse havde tidligere kunnet finde ly i et institut ved Kirken Santa Chiara all'Arco della Ciambella, men blev nu henvist hertil.

I 1800-tallet udvidedes Instituttets aktiviteter til også at modtage forældreløse piger mellem 5 og 10 år for at beskytte dem og hjælpe dem til en uddannelse, så de fik mulighed for at leve et hæderligt liv som voksne. Denne funktion bevaredes helt op til 1950. I sin sidste fase kaldtes huset "Istituto del Buon Pastore", som det kan ses af indskriften over portalen i Via della Penitenza nr.29.

Det var til dette institut, at den ulykkelige 17-årige Pompilia Comparini blev henvist, da hun var flygtet fra sin ægtemand i Arezzo, som hun var blevet bortgiftet til kun 13 år gammel. Da det senere viste sig, at hun var gravid, blev hun flyttet fra Le Scalette til en form for husarrest i sine forældres hus i Via Vitttoria ved Corso'en, hvor blev døbt og viet, og det var hertil at den ulykkelige piges dræbte forældre blev bragt, hendes ægtemand med sine lejemordere dolkede dem alle ihjel i januar 1698.

Litteratur om Monastero delle Pentite alle Scalette:
Guide Rionali di Roma. Roma, Fratelli Palombi Editori.
- Rione XIII, Trastevere, Parte 1: side 56ff.
Martini, Fabio e Stefania Nardini: Roma nascosta. Newton Compton editori, 3. edizione, 1995.
- side 179ff.


Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 8.7.2006