ANNAS ROM GUIDE
Hus i Via Frattina nr.62

I Via Frattina i Rione Colonna's nordøstlige del ligger der i nr.62 - på gadens sydside og i dennes vestlige del, kort før sidegaden Via del Gambero - et smalt hus med et våbenskjold malet på facaden

Huset skal være opført i 1600-tallet og har tilhørt Ospedale di San Giacomo og det er denne institutions våben, som pryder facaden sammen med en indskrift, der attesterer ejerskabet: "sub dominio directo / ven . Ecc(lesi)ae S. Jacobi / et S.M(ariae) de Monserrato Hispanorum Urbis".

Dette Ospedale, oprindeligt et hospital eller herberg med pleje for tilrejsende og pilgrimme fra Spanien, lå i sin tid ved Piazza Navona ved siden af Kirken San Giacomo degli Spagnoli, der idag hedder Nostra Signora del Sacro Cuore. I 1830 blev begge dele lukket og Hospitalet blev flyttet til den spanske kirke Santa Maria di Monserrato i Via di Monserrato.

Bygningen i Via Frattina er ret smal med 4 etager med kun 2 vinduer på hver sal, siddende i hver sin side af facaden i enkle travertinrammer, og en stueetage med en travertinportal fra det 17.århundrede mellem 2 butiksvinduer. Facaden er pudset op i en lys gul/okker farve og med kun få dekorative elementer: et smalt bånd under anden- og trediesalens vinduer løber hele vejen på tværs og et lignende findes midt for fjerdesalens vinduer, der er noget højere end dem på den lave trediesal.

Hus i Via Frattina nr.62

Ifølge en plan fra 1680, der er gengivet i Vaquero Pineriro's bog, er ejendommen ud over at være ret smal også ret langstrakt, idet der var plads til 4-5 rum efter hinanden. Det smalle rum til venstre for indgangen, som idag huser en lille butik, var tidligere en del af trappen op til husets øvrige etager. Indgangsdøren førte ind til en lang korridor, der førte til rummene i den anden ende af huset, som på denne måde var afgrænset fra de bredere og større rum, der dengang havde egen indgang, hvor nu den lidt større forretning ligger - til højre for portalen.

Allerede i 1680 var der forretning i dette lokale, der bagest havde trappe op - og måske ned - til andre etager, samt adgang til rummet bagved, hvorfra der yderligere var udgang til en mindre gårdsplads med brønd, vandkumme og fontæne i forskellige rum.

Den lange korridor i husets venstre side, var her blevet til et bredere og langt - åbent? - rum, som endte med en fontæne i en halvcirkelformet kumme og havde adgang g til et rum i den højre del af huset, afskåret fra den tidligere nævnte gårdsplads. I den bageste del af huset, ud mod ejendommen i parallelgaden Via della Vite, lå der to små rum med en trappe, samt i det ene et vindue, men ingen udgange.

Hus i Via Frattina nr.62
Hus i Via Frattina nr.62
Hus i Via Frattina nr.62
Hus i Via Frattina nr.62
Hus i Via Frattina nr.62
Hus i Via Frattina nr.62---- Se flere fotos af dette hus -------- Prøv: En tur blandt Roms facademalerier ---


Litteratur om Hus i Via Frattina nr.62:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
Rione III - Colonna. A cura di Carlo Pietrangeli.
--- Parte III. 1980: side 30..
Info.Roma.it: Edificio di proprietà dell'Ospedale di S. Giacomo a Via Frattina..
Vaquero Pineiro, Manuel: La renta y las casas : el patrimonio inmobiliario de Santiago de Los Espanoles de Roma entre los siglos XV y XVII. Roma, "L'Erma" di Bretschneider, 1999. (Bibliotheca Ithalica. Monograf+ias de la Escuela Espanola de Historia y Arqueoloia en Roma, n.23).
- Fig.90.


Fotos af Huset
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.3.2009 og sidst opdateret d. 3.3.2009