ANNAS ROM GUIDE

Palazzo i karréen mellem:

Lungotevere Raffaello Sanzio, Piazza Trilussa og Via Politeama

Se til højre for nr. 4 på Kort over Trastevere-Turen

En stor karré bestående af en enkelt ejendom ligger i kvarteret Rione Trastevere mellem gaderne Lungotevere Raffaello Sanzio, Piazza Trilussa og Via Politeama.

Ejendommen er opført i 1927 efter anlæggelsen af flodboulevarden. Bygningen er i 4 etager med en indtrukket 5. etage med terrasser og gårdhave.

Hovedindgangen er i Lungotevere, hvor huset har 7 fag, da det optager hele karréen hen til en lille sidegade, der fører ned til parallelgaden Via Politeama. Mod Piazza Trilussa er der 5 fag (nr.? - nr.33) og et afskåret hjørne i 1 fag (nr.34). Mod Via Politeama er der 6 fag (nr.35-40) og et afskåret hjørne med 1 fag (nr.1). Mod den lille mellemgade, som er i 2 niveauer i form af 2 mindre torve og 1 trappe, er der 5 fag.

Alle facader er pudset op i en lys okkerfarvet stuk rundt om de kraftige mørkegrå rammer om vinduer og døre i de nederste etager. På en lys stukfrise mellem smalle, grå bånd, som går rundt om hjørnernes første og sidste fag, sidder relieffer af grå ulvehoveder. Hjørnerne mod Via Politeama er som nævnt skråt afskåret. Ud for trediesalen er der hele vejen rund en smal altan med smedejernsgitter.

På den grå frise mellem stueetagen og førstesalen står fra Piazza Trilussa indskriften "Fons canit amnis vasto gurgite fluit heic dies iucundissimi procedant" ("Kilden synger: floden flyder i sit brede leje. Gid glade dage må følge hinanden"). Der hentydes her til "sangen" fra Fontænen på Pladsen.

På den grå frise mellem Via Politeama og mellemgaden ses indskriften "Sapiens aedificat domum suam, insipiens extructam quoque manibus destruet" ("Visdommen bygger sit hus, dumheden river det ned med egne hænder."). Teksten stammer fra Bibelen, Ordsprogenes Bog kapitel 14, vers 1. (Den samme tekst finder vi næsten ordret på en anden husfacade, nemlig på Piazza Giuseppe Mazzini nr.8, hvor der står "Domum aedificat sapiens, insipiens dextruet").

Hovedportalen i Lungotevere Raffaello Sanzio nr. 1 består af en høj bue mellem 2 brede, flade, lodrette felter - som meget flade søjler med vandrette sten som kapitæler. Felterne er trukket lidt ind omkring relieffer af blomster og guirlander. Over buen - og mellem de vandrette sten, som fortsætter i mindre flade søjlestykker toppet af krukker eller akanthusknopper, sidder 3 kraftige, vandrette konsoller, som bærer en rustik balkon i pudset stuk med marmorkanter og marmorsøjler i balustraden. Balkondøren indenfor er i en lignende, meget kraftig og profileret karm med årstallet A.D. MCMXXVII ("Anno Domini (I det Herrens År) 1927"). Herover er der på andensalen en noget mindre og lettere balkon i lyst puds med et relief af slyngede bånd og overflødighedshorn i mørkegråt. På denne etage sidder der inden det sidste vindue i hver side et relief af et våbenskjold med forskellige symboler, alle i mørkegråt gips.

På grund af niveauforskellene mellem Lungotevere og gaderne bagved har ejendommen mod floden kun 3 etager, men derunder en høj kælder.

 

Litteratur om Palazzo Lungotevere Sanzio nr.1:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1979.
- Rione XIII, Trastevere, del 2 / a cura di Laura Gigli: ------ side 42, 44. .
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 27 (før de nyeste fund).
Leone, Fabio: Le facciate parlanti : i motti sui palazzi nei rioni di Roma. - Volume VII. Roma : MMC Edizioni, 2014.
- side 40.

Seværdigheder i området
Steder i området
Personer med tilknytning til området
Kort over området
Tilbage til turen
Fotos fra turen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 5.2.2019