ANNAS ROM GUIDE
Commemorazione di Tutti i Fedeli Defunti

Den 2. November fejrer romerne "Tutti i Fedeli Defunti": "Alle De Troende Afdøde": den danske "Allesjælesdag".

Denne skik stammer i sin nuværende form fra det 14.århundrede, men den har meget ældre rødder. Menneskene har altid haft behov for at mindes deres kære afdøde og også i Antikken holdt romerne en festdag for de afdøde under festen Parentalia i dagene mellem den 13. og den 21. Februar.

Også de første kristne mindedes og hædrede deres afdøde og mødtes ved deres grave for her at bede og afholde fælles mindemåltider. I 998 påbød Abbed Odilo i Cluny klokkeringning og helligholdelse af den 1. november som mindedag for de afdøde.

Efterhånden bredte denne skik sig og i det 14.århundrede optræder dagen i den officielle fortegnelse "Ordo Romanus" under betegnelsen "Anniversarium Omnium Animarum".

Idag højtideligholdes dagen ved at man går ud på kirkegårdene, hvor gravene pyntes med blomster, hovedsagelig Chrysanthemer.

I alle kirker afholdes der særlige messer og i San Lorenzo fuori le Mura mødes man for bagefter at gå i procession ud på kirkegården "Campo Verano". Til afslutning lader Roms Kommune tænde en stor fakkel til minde om de ukendte døde.

I kirkerne Santa Maria dell'Orazione e Morte i Via Giulia og i Santa Maria della Concezione, Kapuccinernes kirke på Via Veneto, møder de tilknyttede broderskaber op.

Mange andre skikke er knyttet til denne helligdag, på Sicilien får børn gaver af de afdøde, som rejser fra deres opholdssted i Himmelen og ned på jorden med gaver til de artige børn.

Og den 2. November spiser man overalt nogle specielle mandelkager, som stammer fra Sicilien og kaldes "Ossa dei Morti"; "De Dødes Knogler".Litteratur om Commemorazione di Tutti i Fedeli Defunti:
Cattabiani, Alfredo: Calendario. Rusconi, 5.ed. 1989.
- side 318ff.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas om Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 14.9.2005 og sidst opdateret d. 25.9.2005