ANNAS ROM GUIDE
San Gaspare Bertoni
1777-1853
Grundlægger af den Religiøse Orden "I Padri Stimmatini"

Gaspare Luigi Dionigi Bertoni fødtes i Verona den 9. oktober 1777 i en velstående borgerfamilie, hvor mange medlemmer var embedsmænd ved domstolene. Hans onkel don Giacomo var dog sognepræst og foretog selv dåben af den nyfødte.

Gaspare's forældre, Brunora og Francesco, gav ham en god uddannelse, hvor han lærte Jesuiter-Ordenen at kende, og allerede som 11-årig følte han sig tiltrukket af religionen. Da han blev 18 år, havde han besluttet sig for at blive præst.

Den 1. juni 1796 blev Verona invaderet af den franske hær under Napoleon og de næste 20 år bragte problemer og ulykker med sig. Gaspare ønskede at afhjælpe disse og knyttede sig til broderskabet "L'Evangelica Fratellanza degli Spedalieri", der hjalp og plejede syge og sårede.

Den 20. september 1800 blev Gaspare Bertoni præsteordineret og hans første opgave blev at tage sig af de unge i sognet. I 1810 udnævnte biskoppen ham til åndelig leder af de unge studerende ved Præsteseminariet ved San Fermo Maggiore.

Efter Napoleon's fald forstærkede kirken sin mission blandt folket for en genopbygning af troen og Pave Pius VII gav d. 20.december 1817 Gaspare titel af "Missionario Apostolico". På trods af den østrigske regerings forhindringer lykkedes det Gaspare at fortsætte med at prædike og undervise.

Men Gaspare Bertoni's virkelige opgave, følte han, var stiftelsen af en religiøs orden efter Jesuitisk forbillede og den 4. november 1817 trak han sig sammen med to ligesindede tilbage til den ikke mere brugte kirke Le Sacre Stimmate di San Francesco (Den Hellige Frans af Assisi's Hellige Sårmærker), som kom til at give navn til den orden, han grundlagde: "I Padri Stimmatini".

Et strengt liv med bøn og pønitense (bodsgerninger), fordybelse i religiøse studier samt undervisning og oplysning af ungdommen fyldte hans dage. En dag faldt han under bønnen i en voldom ekstase, der næsten efterlod ham livløs og herefter forblev han meget syg og svag og med umådelige smerter, der dog ikke afholdt ham fra at give hjælp og vejledning til dem, der opsøgte ham.

Den 12. juni 1853 døde Gaspare Bertoni og blev begravet i Verona. I 1906 begyndte arbejdet på at helgenkåre ham, i 1975 blev han saligkåret og i 1989 fulgte så omsider helgenkåringen.

San Gaspare Bertoni fejres den 12.Juni. I Rom sker dette i Kirken Sant'Agata dei Goti, som passes af "I Padri Stimmatini".

Links om San Gaspare Bertoni:
Stigmatines Priets and Brothers: Our founder.
Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon: Bertoni, Gaspare Luigi Dionigi.
Vatican: Gaspare Bertoni.
Stimmatini: Vita di San Gaspare Bertoni.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Bøger/links om Rom
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.15.1.2005