ANNAS ROM GUIDE
San Vincenzo - helgen

død ca. 304 i Valencia

San Vincenzo var en spansk martyr og diakon, som muligvis døde i år 304 efter Kristus under Kejserne Diocletian og Maximian.

Han var født i Huesca i Spanien og blev uddannet hos Biskop Valerio i Zaragosa, hvor han også blev udnævnt til diakon. I begyndelsen af Kejser Maximian's regeringstid kaldte den romerske guvernør over Dacien Valerio og Vincenzo til Valencia. Her blev den meget gamle Biskop sendt i eksil, mens Vincenzo blev underkastet tortur.

Hans martyrium var grusomt. Han blev først bundet med armene skrakt ud til hver side over hovedet, derpå lagt på en planke og til sidst blev hans bryst flået op. Herefter blev han lagt på en pigget rist over glødende kul og til sidst stadig lænket kastet ind i et mørkt og trangt fangehul. Her forvandledes det uhumske gulv til blomster og lænkerne sprang i stykker, mens Vincenzo sang Guds pris, omgivet af en skare af engle.

Vincenzo's fangevogtere blev grebet af disse mirakler og slap deres fange fri. Men efter en tid ville man atter udsætte ham for ny tortur. Vincenzo var imidlertid for svækket og døde, så bødlerne måtte nøjes med at smide hans nøgne lig ud til de vilde dyr og ådselsædende fugle.

Hverken dyr eller fugle ville dog røre ham, så bødlerne pakkedes han lig i en sæk sammen med en stor sten og smed det hele i havet. Det var imidlertid ikke nok til at få Vincenzo til at forsvinde, i stedet flød sækken afsted på bølgerne, indtil den nåede en strandbred, hvor den lagde sig til hvile. Her begravede hans kristne trosfæller ham i sandet.

San Vincenzo-dyrkelsen er meget gammel og spredte sig hurtigt gennem Spanien og til udlandet. I Frankrig bærer talrige kirker hans navn og det samme gjaldt Middelalderens England, hvor han kaldes St. Vincent of Saragossa. I Rom skal hans relikvier have været anbragt under højalteret i den Kirken Santi Vincenzo ed Anastasio alle Tre Fontane. Også den nu forsvundne romerske kirke Santi Vincenzo e Anastasio alla Regola var viet til ham.

San Vincenzo, der også kaldes San Vincenzo af Zaragosa, fejres den 22. Januar. Samme dag som Sant'Anastasio.

Litteratur om San Vincenzo:
Cerinotti, Angela: Atlante della storia della Chiesa: Santi e beati di ieri e di oggi. Demetra, 1. edizione, 1999.
- side 67.
The Penguin Dictionary of Saints. Penguin Books, 1982.
- side 335-336.
Pierrard, Pierre: Dizionario dei nomi e dei santi. Gremese editore, 2003.
- side 213-214.
Reclams Lexikon der Heiligen und der Biblisechen Gestalten. - 4. durchgesehene und ergänzte Auflage. -Stuttgart : Philipp Reclam Jun., 1979.
- side 499-500: Vincentius von Valencia.
Sicari, Giovanni: reliquie Insigni e "Corpi Santi" a Roma. Monografie Romane no. 12. A cura dell'Alma Roma, 1998.
- side 139-140.
Santiebeati: San Vincenzo di Saragozza.
Wikipedia (dansk tekst): Sankt Vincent.
Wikipedia (italiensk tekst):Vincenzo di Saragozza.
Wikipedia (svensk tekst): Vincent av Zaragoza.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 11.6.2018 og sidst opdateret d. 12.6.2018