ANNAS ROM GUIDE
Francesco Gualdi, adelsmand fra Rimini
?-1547

Francesco Gualdi var adelsmand fra Rimini og omkring midten af 1500-tallet var han bosiddende i Rom, hvor han virkede ved Pavehoffet som udsending fra hoffet i Rimini.

I årene 1539, 1542 og 1546 blev Francesco Gualdi udnævnt til senator i Rom. Siden vendte han tilbage til Rimini, hvor han døde i 1547.

Francesco Gualdi havde et hus i nærheden af ruinerne af Trajan's Marked og her samlede han i årenes løb en lang række fund fra udgravninger og andre antikviteter og kostbarheder, som udgjorde et helt lille museum.

Efter Francesco Gualdi's død i 1547 overgik hans ejendele - og "museet" - til hans slægtninge og omkring midten af 1600-tallet var der en af disse, der forærede nogle af genstandene væk, da Gualdi's hus blev revet ned.

Det ses blandt andet af den indskrift, som findes under et fragment af en antik frise, der er indmuret på førstesalen i Torre dei Colonnesi ud mod Via IV Novembre. Indskriften lyder: "Ex museo Eq. Gualdi Arim. (inensi)" ("Fra museet (tilhørende) Ridder Gualdi fra Rimini"). Det er dog ikke det eneste sted i Rom, hvor man har fundet antikke fragmenter fra Gualdi's samling.

Abate Gualdi havde desuden en ejendom i Rione Ponte: Palazzo Chiovenda i Vicolo di Montevecchio, som han havde ladet opføre i den første del af 1500-tallet. Dette palæ overgik i 1700-tallet til Chiovenda-familien og er idag opdelt til udlejningslejligheder.


Litteratur og links om Francesco Gualdi:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione II, Trevi. del 4: side 78.
Roma, ieri, oggi, domani. Periodici Locali Newton. Anno V n.50, Novembre 1992.
- side 57.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 24.8.2007 og sidst opdateret d. 31.12.2007