ANNAS ROM GUIDE
Palazzo del Gallo di Roccagiovine

Via del Foro Traiano/Via Alessandrina nr.1A.

Dette palæ, som blev bygget i 1866, ligger på området, der afgrænses af udgravningerne af Trajan's Marked, Via Alessandrina ved Foro di Traiano og trappegaden Via Magnanapoli i Rione I, Monti.

Bygningen hviler på resterne af den østlige exedra i Basilica Ulpia, hvoraf andre rester kan ses i udgravningen på pladsen foran palæet.

Bygningens hovedindgang ligger ud til denne plads, den er flankeret af søjler, som bærer en balkon, hvorpå der ses indskriften "Roccagiovine". På hver etage er der 10 vinduer og på førstesalen er der desuden en række små balkoner mellem disse. Anden etage har en lang balkon med 3 høje døre. Alle etagens vinduer har buede gavlfelter.

På bygningens hjørner er der 2 balkoner, den ene har udsigt mod Trajan's Marked, mens den anden vender ud mod trappegaden Via Magnanapoli. En sideindgang til palæet findes i denne gade i nr.11. Sidefacaden er mere enkel end hovedfacaden og har færre vinduer: 5 i den nederste etage og 7 i de 2 øvre etager.

Arkitekten på byggeriet i 1866 var Italo Rossi, men på et senere tidspunkt i 1900-tallet blev der bygget en etage ovenpå.

Bygherrerne var familien Del Gallo, der var grever af Roccagiovini og derfor også kaldtes familien Gallo di Roccagiovine. I begyndelsen var palæet beboet af Hertuginden af Devonshire, som holdt salon her, hvor man kunne møde skønånder som Lamartine og Kardinal Consalvi.

Senere overgik ejendommen til Giulia Carlotta Bonaparte, som i 1847 var blevet gift med Alessandro Del Gallo og som fortsatte traditionen med den litterære salon, som blandt andre arkæologen Rodolfo Amedeo Lanciani og digteren Gabriele D'Annunzio besøgte.

Inden fritlægningen af Trajan's Forum og Trajan's Marked løb der langs palæets sydside en lille vej, kaldet Via eller Vicolo dei Taroli, mellem pladsen foran, Contrata Fuscorum di Berta, og Via Biberatica oppe på højsiden mellem ruinerne af markedsbygningerne.

På palæets østside ligger det tidligere Palazzo Ceva, der idag huser skolerne E.Q. Visconti og Principessa M. Iolanda.

Litteratur om Palazzo del Gallo di Roccagiovine:
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 248.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 410.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti, del 4: side 40.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 350f.
Rendina, Claudio: I Palazzi storici di Roma. (Quest'Italia, collana di storia, arte e folclore, n.317). Newton & Compton Editori, 2005.
- side 604.


Fotos af palæet
Plan over Forumdalen
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop. Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 12.12.2006 og sidst opdateret d. 21.1.2007