ANNAS ROM GUIDE
Blodbadet i Fosse Ardeatine

24. marts 1944

Den 24 marts 1944 dræbte den nazistiske besættelsesmagt i Rom 335 personer i en grusgrav ved Via Ardetina udenfor Porta San Sebastiano.

Fra den 10. september 1943 havde tyskerne under kommando af Marskal Albert Kesselring overtaget magten i Rom. Den tyske ambassadør Rudolf Prahn overtog styret sammen med SS Kommandanten General Karl Wolff og den tyske hær indførte en streng kontrol med alt, hvad der foregik i byen. Dele af hær og politi blev deporteret til Tyskland og der foregik razzia'er i det jødiske kvarter.

Hele Rom levede i angst for nye overgreb og plaget af fødevaremangel. Også vandtilførslerne var sparsomme og natlige luftalarmer og bombardementer, som efter midten af februar 1944 blev daglige foreteelser, gjorde livet vanskeligt for byens indbyggere.

Den romerske modstandsbevægelse var svag og dens aktioner havde ikke større effekt og Gestapo-Kommandanten Herbert Kappler slog voldsomt ned på dem, der blev anmeldt for at slutte sig sammen mod regimet. Der fortaltes om frygtelig tortur i fængslerne Via Tasso, Jaccarino og Oltremare. Men det stoppede ikke modstanden.

Den 23. marts 1944 var en kolonne tyske soldater på vej gennem Via Rasella, da den blev offer for et attentat. Resultatet var 33 døde og en snes sårede. Den tyske ledelse i Rom blev aldeles rasende over det skete og besluttede at foregribe eventuelle efterfølgende aktioner ved at statuere et eksempel.

Gestapo forlangte at få 10 italienske gidsler for hver død tysker. 335 romere, der i forvejen opholdt sig i de tyske fængsler, blev derpå dagen efter, den 24 marts, ført ud på Via Ardeatina, hvor der ligger en grusgrav, hvor man havde hentet pozzolano-jord i gange og hulrum under jordoverfladen.

Alle 335 gidsler blev derefter koldblodigt og brutalt henrettet ved nakkeskud og samme aften meddelte den tyske radio, hvad der var sket. En grufuld hævnaktion, som stadig i Rom mindes som blodbadet i Fosse Ardeatine (l'eccidio delle Fosse Ardeatine).

Det var ikke de sidste grusomheder fra tyskernes side, men Den 4 juni 1944 marcherede de allierede tropper ind i Rom og krigen i hovedstaden var forbi.

Fosse Ardeatine. cop.Bo Lundin
Cop. Bo Lundin
Fosse Ardeatine. cop.Bo Lundin
Cop. Bo Lundin
Fosse Ardeatine. cop.Bo Lundin
Cop. Bo Lundin
Fosse Ardeatine. cop.Bo Lundin
Cop. Bo Lundin

Litteratur om Blodbadet i Fosse Ardeatine:
Harder, Thomas og Hans Scheving: Rom. Kbh. Gyldedals Bogklubber, 1990.
- side 52f.
Juhl, Carsten: Italiensk historie fra enhedsstatens oprettelse til det historiske kompromis. Kbh., Suenson, 1979.
- side 105ff.
Procacci, Giuliano: Storia degli Italiani. Vol II. (Universale Laterza). Roma-Bari, Laterza, 1978.
- side 544f.
Storia di Roma. Dalla fondazione all' inizio del terzo Millennio. Claudia Cerchiai, Giovanni di Benedetto, Ludovico Gatto, Fulvia Mainardis, Alberto Manodori, Vincenzo Matera, Claudio Rendina, Claudio Zaccaria. 1. edizione. Roma, Newton & Compton editori, 2003.
- side 1337ff.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas om Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 27.3.2007 og sidst opdateret d. 8.10.2012