ANNAS ROM GUIDE
Università dei Molinari

Università dei Molinari var en sammenslutning og et laug i Rom, dannet af mølleejere og møllepassere, der alle kaldtes "molinari" (eller "mugnai"), hvadenten møllen blev drevet af mennesker eller dyr, af vind eller vand.

Møllerne samledes i et laug kaldet "Corporazione Romana Molendinariorum" og senere "Università dei Molinari", "Università dei Padroni Molinari", eller "Università dei Molinari e Garzoni dei Molinari". La Stella (se litt.note nedenfor) fortæller, at det ikke var helt let at blive optaget i møllelauget. For eksempel nægtede laugsmestrene i 1792 en vis Gaetano Gherardi optagelse til trods for at han i 15 år havde drevet den såkaldte "mola di San Nicola" ved Ponte Sisto. Deres begundelse var, at Gaetano kun havde forpagtet møllen ligesom hans far før ham.

Møllelauget fik i 1563 deres statutter publiceret i "Statuti dell'Arte et Universitá de'Molinari di Roma".

I molinari samledes også i et religiøst lægbroderskab, der i 1626 i Kirken San Bartolomeo sull'Isola fik overladt brugen af et kapel, Cappella di Sant'Adalberto, som de lod bemale med motiver fra deres arbejde. Nederst på alternichens sidepaneler kan man på de 2 malerier i gråtoner se de gamle vandmøller.

I Trastevere-området samledes møllerne gerne i Kirken Santa Maria dell'Orto, hvor de havde råderet over et kapel i venstre side, Cappella di San Francesco, som de lod udsmykke med fresker. Derudover donerede de i 1800-tallet et orgel, som stadig findes på Kirkens indgangsvæg, samt betalte for Kirkens restaurering i 1825.

 

 

----------- Se: Oversigt over andre Erhverv og Laug ----------

 


Litteratur om Università dei Molinari:

La Stella, Mario: Antichi mestieri di Roma. Newton Compton editori, 2.edizione, 1996.
- side 282-284.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas om Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.3.2019