ANNAS ROM GUIDE
La Notte delle Streghe

Den 23. Juni er det "La notte delle streghe": "Heksenes nat":

Denne aften plejer "i monticiani", beboerne i Monti-kvarteret, at mødes i de små restauranter i området og spise snegle kogt i tomatsovs med mynte, "lumacata". Nogle steder tilbyder denne ret, men det hænder også, at beboerne selv tilbereder den derhjemme og derpå bærer deres dampende gryder ned på det nærmeste "osteria" og der indtager den sammen med et indkøbt glas vin i festligt samvær med deres naboer.

Gadehandlere sælger hvidløg, tulipaner og lavendelbuketter, der tjener til at holde heksene borte i denne nat, der kaldes "Notte di San Giovanni" og hvor de ellers ifølge de gamle fortællinger havde frit spil. De færdedes rundt om i gaderne og sneg sig måske også ind i husene! For at forhindre dette tændte man fakler og bål for at lyse natten op og forskrække de lyssky væsener.  Tidligere brugte man også at tænde bål på Piazza di San Giovanni in Laterano.

Måske stammer disse skikke fra en gammel hedensk fest, måske en frugtbarhedsfest eller et ritual for at afværge onde ånder.

Denne aften kaldes også "Vigilia della Natività di San Giovanni Battista", "Aftenen før Johannes Døberens fødsel". Dagen efter, den 24. Juni, fejres nemlig Johannes Døberen's fødsel, "Natività di San Giovanni Battista". Festlighederne begynder dog allerede den 23. om aftenen, hvor præsten i sakristiet i Kirken San Giovanni al Laterano velsigner tørrede nelliker (krydderiet), en skik som går tilbage til det 6.århundrede.Litteratur om La Notte delle Streghe:
Cattabiani, Alfredo: Calendario. Rusconi, 5.ed. 1989.
- side 245f.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 45.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas om Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 4.6..2005 og sidst opdateret d. 12.3.2006