ANNAS ROM GUIDE
Concilio di Nicea
maj-august 325

Det første Koncil i Nikæa var den Kristne Kirkes første Koncil overhovedet og fandt sted i sommeren 325, i månederne maj til august i byen Nikæa, nutidens Iznik i Tyrkiet.

Efter at Kejser Constantin den Store var blevet enehersker i 324, sammenkaldte han i 325 til dette kirkemøde for at prøve at mægle i stridighederne om den rette tro og derved genoprette Kirkens enhed. Kejseren præsiderede selv ved mødet, hvori der deltog 318 præster sammen med to udsendinge fra Pave Sylvester I: Vito og Vincenzo,

Koncilet fordømte arianismen og man vedtog at flytte Påsken til efter forårssolhverv. På dette møde vedtog man også den såkaldte nikænske trosbekendelse og man aftalte, hvorledes de frafaldne skulle behandles.

Koncilet vedtog også, at enhver Biskop skulle lade oprette et "xenodochium" (herberg og sygehus), der skulle administreres af diakonisser og hvor plejen skulle ligge i hænderne på enker og ugifte kvinder. Institutionerne skulle finansieres ved almisser og gaver og der måtte ansættes folk til forskelligt arbejde, såsom vask, køkkenarbejde og rengøring.


Litteratur om Concilio di Nicea:
Christensen, Torben: Romermagt, hedenskab og Kristendom, en kulturkamp. Gad, 1970.
- side 225ff.
Kirke og Kristendom leksikon. Redigeret af Carsten Bach-Nielsen & Jan Lindhardt. Gyldendals Bogklubber, 2001.
- side 282.
På Catholic Encyclopedia: First Council of Nicaea.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Restauranter
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 24.10.2004 og sidst opdateret d. 9.1.2012