ANNAS ROM GUIDE
Rosenkransen / Il Santo Rosario

Rosenkransen er 2 ting på samme tid: noget ganske konkret, nemlig en perlekæde på omkring 50 perler, hvor de enkelte perler repræsenterer en bøn til Jomfru Maria, et "Ave Maria", og dermed også noget abstrakt, nemlig selve bønnen eller rækken af bønner.

Den fysiske rosenkrans er opdelt i 5 gange 10 perler, som hver især berøres under bønnen. For hvert 10. perle er der indsat en ekstra perle til en særlig bøn.

Den abstrakte rosenkrans består af selve Ave Maria-bønnerne, som samles i 10 ad gangen, kaldet dekader, der indledes med et Fadervor ("Paternoster") og afsluttes med bønnen "Gloria Patri". Decaderne samles i 3 serier med 50 bønner, kaldet quinquagener, der afsluttes med trosbekendelsen. Endelig indeholder bønnerækken også 15 bønner kaldet "misteri".

Recitationen af bønnerne ved hjælp af rosenkransen menes at være indført af San Domenico i 1206. Legenden fortæller, at helgenen søgte hjælp hos Jomfru Maria, da egnen omkring Toulouse var plaget af Albigensernes kætteri. Madonna rådede ham til at anvende rosenkransen som hjælp ved bønnen ude i landområderne for at styrke troen. Denne scene er ofte fremstillet i malerkunsten, hvor Jomfru Maria rækker en rosenkrans ned til San Domenico eller andre Domenikaner-helgener. Fremstillingen kaldes "Madonna del Rosario".

I 1571 indstiftede Pave Pius V den religiøse højtid "Festa del Rosario" til minde om slaget ved Lepanto. Den finder sted den 1. søndag i Oktober måned.


Litteratur om Rosenkransen /Il Rosario:
Holsting, Stig: Pilgrim i Rom. Eget Forlag, 2005.
- side 223,
Kirke og Kristendom leksikon. Redigeret af Carsten Bach-Nielsen & Jan Lindhardt. Gyldendals Bogklubber, 2001
- side 348
Vocabolario della lingua Italiana. Compilato da Nicola Zingarelli. 9. edizione, Zanichelli, 1966.
- side 1388.
Catholic Encyclopedia: The Rosary.
Catholic Encyclopedia : How to recite the Holy Rosary.
Catholic Encyclopedia : Use of beads at prayers.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 3.1.2006