ANNAS ROM GUIDE
Den Italienske Republiks symbol : emblemet La Stella d'Italia

Foto af Casa dei Cavalieri di Rodi

 

Symbolet på Den Italienske Republik er emblemet "La Stella d'Italia", som blev tegnet i 1948 af kunstneren Paolo Paschetto.

Efter at Kongeriget Italien i 1946 var gået over til at blive en Republik, La Repubblica Italiana, nedsatte Regeringen under De Gasperi en kommision for at få udført et symbol til den nye institution. Formand for kommissionen var Ivanoe Bonomi, der udskrev en konkurrence, som skulle være åben for alle italienere.

For at få så bred tilslutning som muligt blev der kun givet få regler for udførelsen af symbolet. Det måtte ikke indeholde nogle parti-symboler, mens den italienske stjerne var obligatorisk.

Konkurrencen var opdelt i 2 tempi og de 5 vindere af første omgang fik derefter en bunden opgave, at tegne emblemet med det indhold, som kommissionen havde besluttet: "en byport med tårne i form af en krone" og nedenunder et stiliseret hav, samt ovenover den italienske stjerne i guld. Det hele skulle være omgivet af en guirlande af blade fra den italienske flora og ordene Unità ("Enhed") og Libertà ("Frihed") skulle forekomme.
Paolo Paschetto vandt konkurrencen og hans tegning blev derpå i Februar 1947 videregivet til Regeringen til godkendelse.

Regeringen var imidlertid ikke tilfreds med resultatet, så der blev nedsat en ny kommission og udskrevet en ny konkurrence. Også denne konkurrence blev imidlertid vundet af Paschetto og den 31. Januar 1948 blev hans endelige tegning godkendt. Efter de sidste tilrettelser i blandt andet farvelægningen kunne Republikkens Præsident Enrico De Nicola i Maj 1948 offentliggøre Repubblica Italiana's nye symbol.

 

Emblemet består af 3 elementer: en stjerne, et tandhjul og 2 grene, en fra et oliventræ og en fra et egetræ.
Egetræsgrenen (til højre) symboliserer det italienske folks styrke og værdighed.
Olivengrenen (til venstre) symboliserer nationens vilje til fred, såvel indenfor landets grænser som med andre nationer. Grenene er samlet med et rødt bånd med ordene "Repubblica Italiana".
Tandhjulet er symbol på arbejdet og den første sætning i Republikkens forfatning "L'Italia è una Repubblica democratica fondata sul lavoro": "Italien er en demokratisk republik funderet på arbejde".
Stjernen er en af de ældste italienske symboler og har altid været en del af personifikationen af Italien. Når denne blev brugt under Italiens samlingsperiode, strålede stjernen over det personificerede Italien, og indtil 1890 var den også en del af symbolet på det samlede Rige. Stjernen er hvid og har 5 spidser. Den kaldes også "Stellone d'Italia".

 

Litteratur om Den Italienske Republiks symbol : emblemet La Stella d'Italia:
Corte Costituzionale.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas om Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.5.2010