ANNAS ROM GUIDE
Francesco Peparelli - romersk arkitekt

17. århundrede


Francesco Peparelli, der også omtales som Francesco Paparelli eller Francesco Pepparelli, var en italiensk arkitekt, som virkede i Rom omkring midten af 1600-tallet. Vi kender ikke noget til hans fødselsår eller -sted.

Omkring årene 1625-1649 lod familien Imperiali foretage forskellige mindre ændringer i deres nyovertagede Palazzo Bonelli, det senere Palazzo Valentini ved Piazza Venezia. Arkitekt på arbejdet var Francesco Peparelli.

I 1626 fik familien Del Bufalo tilladelse til at ombygge facaden på deres palæ ved Piazza Colonna (Palazzo Del Bufalo Niccolini Ferrajoli). Hertil engagerede de Peparelli, som de antagelig havde fået anbefalet af Santacroce-familien, som de netop på dette tidspunkt var blevet indgiftet i. Palæet færdiggjordes af Giovanni Antonio De Rossi.

I 1628 arbejdede han ved byggeriet af Villa d'Este i Tivoli.

Samtidig arbejdede Peparelli i perioden 1620-1640 for Onofrio Santacroce, som i slutningen af 1500-tallet havde igangsat byggeriet af et nyt familiepalæ, Palazzo Santacroce ai Catinari, der fortsatte til 1668 under forskellige arkitekter.

I 1631 tegnede han sammen med Vincenzo della Greca et forslag til en nyopførelse af den gamle og forfaldne Kirke San Caio a Termini. Denne Kirke blev revet ned i 1885.

I 1632-1635 overvågede Peparelli den første genopførelse af Oratorio di San Girolamo della Carita, samt det tilhørende Ospizio, der var blevet ødelagt af en brand i 1631.

I 1634 var han medlem af kunstnersammenslutningen Accademia di San Luca.

I 1635 udførte Peparelli også nogle arbejder ved Palazzo Cardelli, iflg. Sgarbi (se litt.note nedenfor) blandt andet trappen.

I 1635 fik Peparelli til opgave at fuldføre genopf'ørelsen af Kirken Santa Maria in Traspontina, som var trukket ud i årevis. Han afsluttede projektet i 1637 efter at have opført tværskibet, koret, sakristiet og kapitelsalen, samt at have rejst kuplen til vindueshøjde. Resten fuldendte hans mestersvend Simone Brogi i 1668.

I årene 1637-1641 menes Francesco.Peparelli at have tegnet den senere nedtagne facade på Kirken Santa Brigida ved Piazza Farnese. Kirkens protektor var Kardinal Antonio Santacroce, der også var arbejdsgiver for Peparelli.

I 1638 nævnes Peparelli i arkitekten Girolamo Rainaldi's testamente.

I 1639 lod Kardinal Barberini Peparelli stå for genopbygningen af Kirken San Salvatore in Campo, der erstattede en tidligere kirke af samme navn, som havde ligget ved nutidens Via Arco del Monte, men var blevet revet ned, da man i 1638 udvidede Palazzo del Monte di Pietà.

I 1639-1641 stod Peparelli ligeledes for udvidelsen af Palazzo del Monte di Pietà i Via Arco del Monte.

På et ukendt tidspunkt stod Peparelli også for opførelsen af Palazzo Cerri ved Piazza della Chiesa Nuova samt for arbejder i Klosteret ved Santa Maria in Campo Marzio sammen med Carlo Maderno.

Francesco Peparelli menes at være død i 1641.


Litteratur om Francesco Peparelli:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.
- Bind 25/26: side 389.
Sgarbi, Vittorio: Le meraviglie di Roma dal Rinascimento ai giorni nostri. - Milano: Bompiani, 2011.
- side 380.
Info.roma: Francesco Peparelli.
Romeartlover: Baroque architecture in Rome.
Wikipedia (engelsk tekst): Francesco Peparelli.
Wikipedia (italiensk tekst): Francesco Peparelli.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 9.12.2014