ANNAS ROM GUIDE
Del Furno-familien

Del Furno-familien er en romersk familie, som har navn efter det landsted, Casale Furno, som de ejede ved Via Tiburtina tæt på Tivoli. Denne gård var brugt som gæstgiveri op til slutningen af 1500-tallet. Familiens navn skrives nogle gange som Del Forno. Der findes dog også en romersk familie ved navn Delfini, som var aktiv i Rom på samme tid, og som nogle gange forveksles med Del Furno-familien. Slægten, der også har en siciliansk gren, omtales også som Lofurno.

Allerede i 1300-tallet findes der omtaler af denne familie, blandt andet skulle en ung mand af dette navn have været blandt de 12 unge adelsmænd, som sang poeten Petrarcas pris, da han blev laurbærkronet på Capitol. Senere bestred flere familiemedlemmer det æresfulde hverv som Conservatore. Familien uddøde i slutningen af 1500-tallet. Familien boede dengang i Rione Regola.

Del Furno-familiens våben er delt i 2 af et vandret bånd med guldvedhæng. Nederste del har blå bund med en guldstjerne. Øverste del har gylden bund med en sort ørn.

Af Del Furno-familiens medlemmer kender vi blandt andre:

Ercole Del Furno, som var Conservatore i Januar og Juli kvartal 1539. Han betegnes som Ercole Cavaliere del Furno den ene gang , og del Forno den anden gang. Begge gange anføres det dog, at han var fra Rione Monti. Han var muligvis også Conservatore i April kvartal 1544, men angivelserne her veksler mellem navnene Ercole del Forno og Girolamo del Furno, begge gange dog fra Rione Monti. Der er sandsynligvis tale om 2 personer, da en Girolamo Del Furno senere optræder i 1568. Ercole Del Furno var tilsyneladende gift med Prudenza de Lotti, som omtales i en liste fra Compagnia del Salvatore: "D.na Prudentia de Lottis uxor qm. D.ni Herculis Militis de Furno".

Girolamo Del Furno, hvis angivelser også veksler. I 1544 med en person ved navn Ercole Del Furno, i 1566 med en Orazio del Furno, som flere gange i årtiet forud har været Caporione. Girolamo del Furno har måske været Conservatore i Oktober kvartal 1568.

Mario Delfini, som i begyndelsen af 1500-tallet byggede palæet i Rione Sant'Angelo. Han bestred hvervet som Caporione for dette kvarter i April kvartal 1537, Oktober kvartal 1542, og i Oktober kvartal 1547. Her skrives hans navn nogle gange også: Mario Del Forno. Det er muligvis samme Mario, der i Oktober kvartal 1554 var Caporione for Rione Campitelli, i April kvartal 1566 Priore dei Caporioni for Rione Pigna, og i Januar kvartal 1575 igen Priore dei Caporioni for Rione Campitelli.

Giuliano Del Furno, der i April kvartal 1559 bestred hvervet som Caporione for Rione Colonna.

Orazio Del Furno, som i April kvartal 1553 og Januar kvartal 1557 var Caporione for Rione Monti, mens han i Juli kvartal 1561 bestred samme hverv for Rione Campo Marzio. Han nævnes i Oktober 1568 som Conservatore for Rione Monti, men forveksles muligvis med Girolamo Del Furno (se ovenfor). I 1569 solgte "Horatio del Furno" hvervet som "scriba senatus", Senatsskriver, til Aurelio Mattei.

Litteratur og links om Del Furno-familien:
Amayden, Teodoro: La Storia delle Famiglie Romane. Arnoldo Forni Editore. Volume I.
- side 409. -
Dominicis, Claudio De: Membri del Senato della Roma Pontificia : Senatori, Conservatori, Caporioni e loro Priori e Lista d'oro delle famiglie dirigenti (secc. X-XIX).
- side 62, 63, 66, 117, 126, 127, 128, 129, 318.
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 346-347.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 22.2.2016 og sidst opdateret d. 24.2.2016