ANNAS ROM GUIDE
Familien Cortese / Courtois

En kunstnerfamilie var under navnet Cortese virksom i Rom i det 17.århundrede. Den stammede oprindeligt fra Frankrig, hvor navnet var Courtois.

Den første, vi kender af denne familie, er den franske maler Jean-Pierre Courtois, som i årene 1620-1625 malede i Kirken i Chaux/Doubs. Han fik 3 sønner: Jacques, Jean Francois og Guillaume Courtois, som alle tre forlod deres fødeby for at drage til Italien og arbejde der. Hernede "italieniserede" de deres navne til henholdsvis: Giacomo, Giovanni Francesco og Guglielmo Cortese, og da de kom oppe nordfra, fik de også tilnavnet "Borgognone" ("Maleren fra Bourgogne").

Maleren, tegneren og radereren Jacques Courtois alias Giacomo Cortese, kaldtes altså også Giacomo Borgognone, eller blot "Il Borgognone". Han var født i 1621 og blev i starten undervist af sin fader. I 1636 drog han imidlertid hjemmefra sammen med sine to brødre og rejste til Italien. Giacomo malede især landskaber og kampscener og kaldes derfor af og til "Giacomo Borgognone delle Battaglie" (ordet "battaglia" betyder kamp, slag). Han døde i 1676 i Rom.

Jean Francois Courtois var også maler, omend af mindre talent end sine brødre, med hvem han i slutningen af 1630'erne drog til Italien, hvor han kaldtes Giovanni Francesco Cortese. Han var født ca.1627 og arbejdede blandt andet i Rom efter 1639. I 1659 blev han Cappucinermunk og malede muligvis nogle malerier i Cappucinerklosteret ved Capo Le Case blandt andet et af Santa Chiara.

Den yngste broder, Guillaume Courtois, var født i 1628 og fulgte også med sine brødre til Italien i slutningen af 1630'erne. Da familien senere slog sig ned i Rom, kom Guillaume under navnet Guglielmo Cortese til at arbejde i Pietro da Cortona's værksted og her fik også han tilnavnet "Il Borgognone". Han døde i 1679 i Rom.

Litteratur om Familien Cortese / Courtois:
Allgemeines Künstlerlexikon. München, Saur, 1992-.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 9.3.2005 og sidst opdateret d.30.7.2005