ANNAS ROM GUIDE
Bernardino Gagliardi - italiensk maler
1609-1660

Bernardino Gagliardi var født i 1609 i nærheden af Città di Castello, hvor han også fik sin uddannelse under Rinaldo Rinaldi.

Senere drog Bernardino til Rom, hvor han fandt arbejde i Avanzino Nucci's værksted. Her arbejde han, indtil Nucci døde i 1629, og Bernardino stod da for fuldendelsen af læremesterens arbejder.

I årene herefter rejste Bernardino Gagliardi rundt i Italien og studerede kunsten i alle de større byer. Derpå vendte han tilbage til Rom, hvor han derefter virkede i en årrække.

I 1636 forlod Gagliardi Rom og arbejdede en tid i Perugia og en del andre steder i området. I 1649 startede han en malerskole i Perugia, hvor han tilbragte sine sidste år.

Bernardino Gagliardi blev i 1652 medlem af I Virtuosi del Pantheon og i 1655 af Accademia di San Luca.

Af Bernardino Gagliardi's værker i Rom kender vi:

Kirken San Bernardino da Siena: kuppelmaleriet "Glora dell'Ordine Francescano". Kuppelen spænder over hele kirkerummet og motivet spænder hele halvcirkelen rundt og viser højdepunkter i Franciskaner-Ordenens historie. På en ring af skyer ses helgener og helgeninder af Franciskaner-Ordenen. De er alle vendt i bøn mod den opstandne Kristus, som sidder omgivet af engle og englebørn på en sky højere oppe. I toppen af kuppelen er Helligånden angivet ved en due med udbredte vinger. Maleriet skal ifølge en nu forsvunden indskrift være udført i 1639. Sponsorer for det store arbejde var nonnerne Caterina Angelica, Maria Vincenza og Maria Antonina, tre søstre af familien Effetti, hvis våbenskjold er malet i et af de store vinduer under kuppelen.

I Kapellet Madonna delle Grazie ved Kirken San Marco: altertavle med Madonna med Barnet.

I Kirken San Marcello al Corso: fresker i Cappella di San Filippo Benizzi.

I Kirken San Marco: fresker af profeter og sibyller samt loftsmaleriet og en "Pietà" på det 4. alter i højre side (1653-1657).

I Kirken Santa Maria della Traspontina: fresker med scener fra Lidelseshistorien i det 4. kapel i højre side.

I Kirken San Sebastiano på Palatin: fresker over alteret.

Bernardino Gagliardi døde den 18. februar 1660 i Perugia.

Litteratur om Bernardino Gagliardi:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 4.12.2005