ANNAS ROM GUIDE
Durante Alberti - italiensk maler og billedhugger

1538-1613


Durante Alberti var født i Borgo San Sepolcro, nutidens Sansepolcro ved Arezzo, i 1538 som medlem af den store kunstnerfamilie Alberti, der virkede fra omkring 1275 til 1675.

Durante var søn af maleren og billedhuggeren Romano Alberti og broder til Cosimo Alberti, som valgte det samme erhverv.

I 1560 omtales Durante Alberti som arbejdende i Rom, hvor han udførte malerier, skulpturer, kobberstik og træskærerarbejder, men hans værker findes også mange andre steder.

I 1593 deltog Durante Alberti sammen med sin grandnevø Giovanni Alberti og Federico Zuccari i genopbygningen af kunstnersammenslutningen Accademia di San Luca. Han var ligeledes medlem af kunstnerforeningen Congregazione dei Virtuosi al Pantheon.

Durante Alberti blev selv fader til andre kunstnere, nemlig sønnen Pietro Francesco, der var maler og kobberstikker, og datteren Chiara, der malede, men blev nonne. Hans andre børn Ranieri og Maria Ancella fulgte ikke i faderens fodspor.

Af Durante Alberti's arbejder i Rom kender vi følgende:

Kirken Madonna dei Monti: i Sakristiet er der på væggen til højre over skabene et maleri af Durante Alberti: "Andata al Calvario" ("Jesu Gang til Golgatha").
Det nederste kapel i venstre side af samme Kirke er idag viet til Bebudelsen ("Annunciazione"), men havde tidligere andre betegnelser, ("Cappella dei Monti", "Cappella dei Boncompagni"). Det er grundlagt i 1588 og fuldstændigt udsmykket af Durante Alberti: en "Annunciazione" ("Bebudelsen") over alteret, "Santi Giacomo ed Andrea" på højre væg, "Santi Pietro e Paolo" på venstre væg. I loftet malede han "La Cena degli Apostoli" ("Den Sidste Nadver") med "La Fuga in Egitto" ("Flugten til Ægypten") til højre og "L'Immacolata Concezione" ("Den Ubesmittede Undfangelse") til venstre. Under buen helgenerne San Domenico, San Francesco, Santa Lucia og en hellig munk med en lilje. På buen andre helgener og "Madonna con Angeli" ("Jomfru Maria mellem Engle").

Maleri i Kirken San Girolamo degli Schiavoni.

Kirken San Macuto: Altermaleri.

I Kirken Santa Maria della Concezione: maleri af Den Sidste Nadver (1593).

Kirken Santa Maria in Traspontina: Altermaleri af Sant'Antonio Abate, er idag forsvundet.

I Kirken Santa Maria in Vallicella, 3.kapel i venstre side: Alterbillede.

Maleri i Kirken San Pietro in Montorio.

Durante Alberti døde i Rom i 1613 og blev begravet i familiegravstedet i Kirken Santa Maria del Popolo.


Litteratur om Durante Alberti:
Allgemeines Künstlerlexikon. München, Saur, 1992-.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 30.10.2005 og sidst opdateret d. 18.2.2006