ANNAS ROM GUIDE
Duilio Cambellotti (Gambellotti) - billedhugger


Duilio Cambellotti, der også mange sted benævnes Gambellotti, blev født i Rom i 1876 og startede med at tage en uddannelse som bogholder, men frekventerede derpå Accademia delle Belle Arti i Rom i perioden 1893-1897 for at studere kunstens forskellige retninger og udtryksmuligheder.

Cambellotti holdt sig derefter ikke indenfor en bestemt udtryksmåde, men virkede i gennem sit liv som både maler, gravør, scenograf, arkitekt, indretningsarkitekt, designer, reklamemand, billedhugger, keramiker og illustrator. Han udtrykte sig mest i Jugendstil, den såkaldte Art Nouveau der i Italien kaldes Stile Liberty, og særligt populære blev de lamper, som han designede i denne stil.

Senere blev han interesseret i teatrets verden og kom blandt andet til at udføre scenografier for Teatro Stabile di Roma, Teatro dell'Opera og Teatro di Ostia.

 

Nogle af Duilio Cambellotti's værker i Rom:

Kirken Santa Prassede, Cappella della Colonna della Flagellazione: Bronzetabernakel, hvori der opbevares et stykke af en søjle, kaldet "Colonna della Flagellazione" (den søjle, hvortil Jesus var bundet, mens han blev pisket). Tabernaklet består af en grundplade med 4 snoede søjler, som bærer et buet tag, hvorover der er en flad "kasse" udsmykket med medaljoner med helgenportrætter og øverst en lidt løgformet kuppel kronet af et kors. Det er udført i 1898.

Museo dell’Arma del Genio Militare, Cappella di Santa Barbara: glasvinduer, udført i 1940.

Villa Torlonia, Casina delle Civette: glasvinduer (se eksempel)

 

Litteratur og links om Duilio Cambellotti:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.
La Grande Enciclopedia di Roma. A cura di Claudio Rendina. Newton & Compton editori, 2. edizione, 2003.
- side 213.
Musei in Comune, Museo di Villa Torlonia: Duilio Cambellotti (engelsk tekst).
Wikipedia: Duilio Cambelotti (italiensk tekst).
Google billedsøgning: billeder af Duilio Cambellotti.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 22.5.2005 og sidst opdateret d. 17.5.2011