ANNAS ROM GUIDE
Kirken Santa Prassede

Hovedindgangen i Via di San Martino ai Monti er ofte lukket, benyt sideindgangen i Via di Santa Prassede nr.9

KORT OM KIRKEN SANTA PRASSEDE:

Kirken Santa Prassede ligger på Esquilinhøjens skråning op mod Cispiushøjtoppen, hvor Kirken Santa Maria Maggiore troner. Santa Prassede er en mindre kirke, men den har en lang historie.

Den er opstået af den oldkristne Titulus Praxedis, som muligvis lå lidt længere ude ad Via Merulana og som man kender fra en indskrift fra 489. Nutidens kirke stammer imidlertid fra tiden omkring 817-824, hvor en tidligere kirke på stedet blev genopbygget.

Kirken er viet til helgeninden Santa Prassede, som ifølge legenden var datter af den kristne senator Pudens, som ejede et hus ved Vicus Patricius, hvor han husede Apostlen Peter under dennes ophold i Rom. Det fortælles, at Prassede var søster til Pudenziana, til hvem der er viet en kirke opført i deres faders hus, samt til brødrene Novatus og Timotheus, som havde forbindelse med Apostlen Paulus. Som resten af familien var også de to unge søstre meget religiøse og de var med til at begrave de kristne martyrer, man kan således i begge kirkerne se det sted, hvor helgeninderne anbragte blod og relikvier fra de døde martyrer.

Kirken Santa Prassede er meget smuk med mange rigt udstyrede kapeller og gode malerier. En særstatus indtager Cappella di San Zenone i højre side af Kirken. Det blev bygget af Pave Pachalis I samtidig med Kirkens genopbygning i årene 817-824 som mausolæum for Pavens moder Teodora. Kapellet er en lille skatkiste fuldstændig dækket af mosaikker på en guldbaggrund. Også mosaikkerne i Kirkens apsis og på triumfbuen er smukke og spændende. I krypten, hvor der står fire tidligt kristne sarkofager med relikvierne af Santa Prassede og Santa Pudenziana, står der et alter i cosmatisk stil med en smuk fresko af Jomfru Maria mellem helgeninderne.

Læs mere om Santa Prassede: Kirkens historie - Den tidligere kirkebygning - En rundgang i Kirken - nogle særlige begivenheder i Kirkens historie


Plan over Kirken
Fotos fra Kirken
Titulus Praxedis
Den gamle Kirke
Mere om Kirken
Rundgang i Kirken
Bøger og links om Kirken
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 11.3.2005 og sidst opdateret d. 9.4.2011