ANNAS ROM GUIDE
Paris Nogari, kaldet Paris Romano - italiensk maler

ca.1536-1601


Paris Nogari var født i Rom omkring 1536 og arbejdede der som fresko- og miniaturemaler og kobberstikker til dels under navnet "Paris Romano".

Af Paris Nogari's værker i Rom kender vi:

Fresker i Kirken Madonna dei Monti:
I det tredje kapel i højre side, "Cappella della Pietà", på den venstre væg: "Andata al Calvario" ("Vejen til Golgatha"). Det er muligvis også Nogari, der har malet freskerne i loftet, de forestiller Lidelseshistorien ("Storie della Passione") og er idag meget ødelagte: i midten "Cristo nell'Orto" ("Jesus i Getsemane Have"), til venstre "Gesù davanti a Pilato" ("Jesus foran Pilatus"), til højre "Bacio di Giuda" ("Judaskysset").
Loftet i det øverste kapel i Kirkens venstre side, Cappella della Natività, udsmykkede Paris Nogari med fresker forestillende "Annunciazione" ("Bebudelsen") i et rundt felt og i to rektangulære felter: "Circoncisione di Gesù" ("Jesu omskærelse"), til højre, og "Visita di Sant'Elisabetta" ("Sankt Elisabeths besøg"), til venstre.

Fresker i Kirken San Gerolamo degli Schiavoni.

Fresko af San Silvestro in Kirken San Giovanni in Laterano.

Sakristiet i Kirken San Pietro in Vincoli har på væggene nogle mindre malerier med "Storie di San Pietro" af Paris Nogari fra sidste halvdel af det 16.århundrede.

Fresker i Kirken Santa Maria Maggiore: Madonna col Bambino, Salomo.

Fresker i det sjette kapel i venstre side af Kirken Santa Maria in Trastevere.

Fresker over søjlerækken i hovedskibet i Kirken Santa Prassede.: "Bacio di Giuda e Cattura di Cristo" ("Judaskysset og Kristi Tilfangetagelse") på den venstre væg og "Flagellazione" ("Piskningen") på den højre.

Fresker i Kirken Santa Susanna.

Fresker i det fjerde kapel i højre side af Kirken Santissima Trinità dei Monti

Fresker i Vatikanet: i Loggia di Gregorio XIII, Sala Ducale, Stanze de' Paramenti, Cappella Comune samt andre steder.

Paris Nogari døde den 20. maj 1601 i Rom.


Litteratur om Paris Nogari:
Allgemeines Lexikon der bildenden Künstler von der Antike bis zur gegenwart. Begründet von Ulrich Thieme und Felix Becker. Leipzig, Seemann, 1907-1950.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 13.4.2005 og sidst opdateret d. 7.11.2005