ANNAS ROM GUIDE
Titus Flavius Carinus - blyrørsfremstiller i Antikkens Rom
omkring år 161-211 efter Kristus

Titus Flavius Carinus var "plumbarius", det vil sige fremstiller af blyvandrør i Rom i perioden 161-211 efter Kristus.

Vi kender hans navn fra stempler på flere forskellige blyvandrør fra denne periode. Nogle gange kun anført som T. Flavius Carinus og en gang stemplet så ulæseligt, at det er blevet læst som Caricus i stedet for Carinus.

Et af de steder, hvor Carinus har arbejdet, er i det såkaldte Domus di GaudenzioCeliohøjen. I slutningen af det 2.århundrede blev 2 tidligere bygninger slået sammen og omdannet til domus for én enkelt husstand. Midt i husets ene fløj lå en lille åben gård med en fontæne med et springvand i midten. På røret, som ledte vandet til fontænen, var der stemplet "(T Fl)avius Carinus fec(it)" : "Udført af T(itus) Flavius Carinus".

Man mener, at Carinus også har arbejdet for Carminia Liviana Diotima, der levede under Kejser Marcus Aurelius. Hendes navn er fundet på et stort blyvandrør ved den Aurelianske Bymur mellem Porta Tiburtina og Porta Labicana, man man ved ellers ikke præcist, hvor hendes hus har ligget.


Litteratur og links om Titus Flavius Carinus:
Spinola, Giandomenico. Il Dominus Gaudentius e l'Antinoo Casali : alcuni aspetti della fine del paganesimo da una piccola domus sul Celio ?. In: Mélanges de l'Ecole française de Rome. Antiquité T. 104, N°2. 1992. pp. 953-979. - Læs på nettet.
--- side 960-961.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 6.3.2012