ANNAS ROM GUIDE
I Padri Stimmatini

Denne orden kaldes også: "Congregazione dei Padri Stimmatini", "Stigmatines", "Congregation of The Sacred Stigmata of Our Lord Jesus Christ", Stigmatinere eller Bertonianere og består af omkring 4-500 medlemmer spredt over hele verden. Den officielle navn er "Congregatio a Ss. Stigmatibus D.N.I.C.", forkortet CSS.

Ordenen blev grundlagt af San Gaspare Bertoni og to ligesindede venner, Broder Mariani og Paolo Zanolli, den 4. november 1816, hvor de trak sig tilbage til den ikke mere benyttede kirke Le Sacre Stimmate di San Francesco (Den Hellige Frans af Assisi's Hellige Sårmærker) i Verona, som kom til at give navn til den orden, de nu stiftede efter Jesuitisk forbillede.

Ordenens hovedformål er at tjene den lokale kirke ved at udbrede evangeliet, ved folkelig mission og kristen opdragelse af de unge. Mange unge mennesker knyttede sig snart dertil og delte stifternes strenge liv med bøn og pønitense (bodsgerninger), fordybelse i religiøse studier samt undervisning og oplysning. I 1833 var antallet af elever 180.

Efter Gaspare Bertonis død i 1853 blev Ordenen mere formaliseret og officielt bekræftet i 1855 og i 1890. Den spredte sig langsomt også udenfor Verona og ud over Italiens grænser, nåede i 1904 til USA, i 1936 til Kina, i 1954 til Thailnd og i 1963 til Brasilien.

Stigmatinernes skjold består af to dele. I den øverste del er der fem stjerner på blå bund, stjernerne er anbragt i korsform og de symboliserer Kristi fem sårmærker. Den nederste del har rød baggrund, som symboliserer barmhjertighed, og herpå to liljer samlet af et bånd med Ordenens motto "Euntes Docete" ("Gå ud og undervis"). Liljerne symboliserer Jomfru Maria og Joseph, som Ordenen har valgt som sine beskyttere. Mellem den øvre og den nedre del er der en bred sølvstribe, som symboliserer fred og sammenhold.

Ordenen fejrer sin grundlægger San Gaspare Bertoni den 12.Juni, mens Jomfru Maria og Joseph fejres den 23. januar.

I Rom fejres San Gaspare Bertoni i Kirken Sant'Agata dei Goti, som passes af I Padri Stimmatini.Liinks om I Padri Stimmatini:
Stigmatines Priets and Brothers: Our founder.
Biographisch-Bibliographisches Kirchenlexikon: Bertoni, Gaspare Luigi Dionigi.
Vatican: Gaspare Bertoni.
Stimmatini: Vita di San Gaspare Bertoni.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d.30.5.2004 og sidst opdateret d. 16.1.2005