ANNAS ROM GUIDE
Criptoportico delle Terme di Traiano

Langs vestsiden af ydermuren på Kejser Trajan's TermerColle Oppio byggedes der ved anlæggelsen i 109 efter Kristus en underjordisk gang (criptoportico), som blev udgravet i 1990-erne.

Gangen er 8 meter lang og har teglstensvægge og det hvælvede loft er forsænket. Under udgravningerne fandt man i 1998 en bygning, som har ligget her før gangen blev bygget.

Denne bygning har haft væggene udsmykket med freskomalerier, der viser en by set i fugleperspektiv, omgærdet med mur og tårne og med bygninger, blandt andet et teater og ved siden af en Apollon-statue på en høj sokkel, en søjlehal og yderst til venstre et tempel og andre bygninger oppe på en høj. Midt i byen ses en kæmpestor forgyldt statue i et gadekryds.

Det er helt specielt at finde en fresko med et sådant motiv og af en sådan størrelse (ca. 10 kvadratmeter). Forskerne mener, at den kan dateres til før Trajan's tid og muligvis til tiden under de Flaviske kejsere (69-96 efter Kristus). Franske forskere mener, at fresken måske forestiller byen Arles!

Den bemalede væg må have været forsiden af en stor, antagelig offentlig bygning. Til understøttelse af denne teori har man foretaget undersøgelser med et lille kamera, som er blevet ført ind gennem små huller i væggen. Bagved har man fundet en anden væg, også den bemalet med fresker op til 2-meters højde forestillende vinhøst-scener.

Under udgravningerne har man også fundet en mur fra en bygning fra før criptoportico'en. På denne mur er der rester af en ca. 2 meter høj og 6 meter lang væg-mosaik afbildende nogle personer, en kvinde med en fjer på hovedet, måske en af Muserne, og en skægget mand, måske en filosof.


Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om Criptoportico
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside