ANNAS ROM GUIDE
Hus i Via degli Spagnoli nr.48

I Via degli Spagnoli i kvarteret Rione Sant'Eustachio ligger der i gadens nr.48 et smalt hus med et våbenskjold malet på facaden mellem de 2 vinduer på anden sal.

Huset skal være opført i 1500-tallet og har tilhørt Ospedale di San Giacomo og det er denne institutions våben, som pryder facaden sammen med en indskrift, der attesterer ejerskabet: "Domus Hospitalis Eclesia - SS Iacobi e Tilfonsi Nationis . Ispanorum de Urbe".

Dette Ospedale, oprindeligt et hospital eller herberg med pleje for tilrejsende og pilgrimme fra Spanien, lå i sin tid ved Piazza Navona ved siden af Kirken San Giacomo degli Spagnoli, der idag hedder Nostra Signora del Sacro Cuore. I 1830 blev begge dele lukket og Hospitalet blev flyttet til den spanske kirke Santa Maria di Monserrato i Via di Monserrato.

Huset er som nævnt ret smalt og i 3 etager med meget behersket udsmykning i form af enkle stenrammer omkring døren og vinduerne samt udekorerede stenfriser i samme bredde som etageadskillelser under disse, Muren er pudset op i en lys, grå farve.

Stueetagen har i højre side en indgangsdør i en buet stenramme, der i midten brydes af en smal lys stenkile, og i venstre side et større vindue i samme enkle, firkantede ramme.

De 3 øvre etager har alle 2 vinduer, der sidder helt ude i hver side af huset, således at partiet mellem disse bliver uforholdsmæssigt bredt. Førstesalen er den højeste, mens andensalen er lidt lavere, begge har høje, rektangulære vinduer, mens trediesalen er meget lav med små, nærmest kvadratiske vinduer under det meget brede tagudhæng.

Foto af hus i Via degli Spagnoli 48

Våbenskjoldet vidner som sagt om husets tilhørsforhold til Ospedale di San Giacomo, som modtog det i 1530 fra enken Lucrecia Rosamora eller Rocamora mod at der efter hendes død blev afholdt 4 evige messer for hendes sjæl og mod at hun kunne få et kapel, hvor hun kunne blive begravet ved siden af sin mand Juan de Robles.

Gaden, der idag hedder Via degli Spagnoli (Spaniernes eller familien Spagnoli's gade), var tidligere opdelt i 2 dele og den del, hvori huset ligger og som i en bue løber mellem den nordligste del af nutidens Via degli Spagnoli og Piazza delle Coppelle, hed før Vicolo degli Spagnoli (Spaniernes eller familien Spagnoli's gyde), Navnet menes at stamme fra en familie, der måske har taget det, fordi de levede i det spanske kvarter her i Rione Sant'Eustachio.

Ejendommen nævnes i Ospedale di San Giacomo's regnskaber allerede fra årene 1550, 1575, 1600 og 1626.

Foto af hus i Via degli Spagnoli 48

---- Læs om Roms bemalede huse -------- Prøv: En tur blandt Roms facademalerier ---


Litteratur om Hus i Via degli Spagnoli nr.48:
Info.Roma.it: Edificio di proprietà dell'Ospedale di S. Giacomo a Via Degli Spagnoli.
Vaquero Pineiro, Manuel: La renta y las casas : el patrimonio inmobiliario de Santiago de Los Espanoles de Roma entre los siglos XV y XVII. Roma, "L'Erma" di Bretschneider, 1999. (Bibliotheca Ithalica. Monograf+ias de la Escuela Espanola de Historia y Arqueoloia en Roma, n.23).
- side 79, 92 og Fig.21.


Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 21.3.2009 og sidst opdateret d. 2.8.2019