ANNAS ROM GUIDE
Palazzetto di Tizio di Spoleto

Piazza di Sant'Eustachio / Via della Palombella

På hjørnet af Piazza di Sant'Eustachio og Via della Palombella ligger Palazzetto di Tizio di Spoleto, det "lille palæ" som tilhørte Tizio fra Spoleto, der var kammerherre hos Kardinal Farnese i slutningen af 1500-tallet.

Palæets facader var meget smukt bemalede af Federico Zuccari, men meget af udsmykningen er desværre forsvundet i dag. Det gælder især facaden ud mod Piazza di Sant'Eustachio, hvor der kun er enkelte rester og skygger tilbage.

Facaden ud mod Via della Palaombella derimod har bevaret størstedelen af maleriet mellem første- og andensalen og maleriet mellem vinduerne på denne øverste etage.

Motivet i dette maleri er Sant'Eustachio's omvendelse og i etageadskillelsen sidder i hver side over de buede vinduesgavlfelter en kvindeskikkelse, allegoriske figurer med hver sit symbol i hænderne. To englebørn flyver rundt i midten med et skjold med Pave Pius IV's våben. med Medici-familiens seks kugler.

Mellem førstesalens vinduer er der endnu et skjold, der denne gange indeholder flere våben, blandt andre Farnese-familiens med seks lilier.

Fotos af Palazzzetto di Tizio di Spoleto

Udover malerierne er palæets facader forsynet med meget smukke stukdekorationer omkring vinduer og døre,

Huset er lille og smalt, med to fag vinduer ud mod Piazza di Sant'Eustachio og tre fag ud mod Via della Palombella. Det er i tre etager og stueetagen har en ret enkel dekoration med smalle rammer om døren og porten ud mod gaden. I højre side sidder et blændet vindue i en mere udarbejdet ramme og et svunget gavlfelt. Mod pladsen er den store garageport forsynet med en smal stuk- eller stenramme.

Etageadskillelsen mellem stue- og førstesalen markeres på facaden af en smalt bånd bærende en bred frise med skiftevis ovale og firkantede felter i stukrelief. Den afsluttes af to ganske smalle bånd, der bærer vinduerne i dybe, udskårne rammer under buede og brudte, udskårne gavlfelter.

Etageadskillelsen mellem første- og andensalen, der er bemalet ud mod Via della Palombella, er ud mod Piazza di Sant'Eustachio blot opdelt i firkantede felter med skiftevis rødt og gråt puds.

Andensalens vinduer sidder i samme type udskårne rammer som nedenunder, men deres gavlfelter er er firkantede med snoninger på toppen og med svungne bånd i stuk. Under det brede og udskårne tagudhæng løber en frise udsmykket med stukfestoner.

Husets hjørner afsluttes hele vejen fra stueetage til tag med brede, flade stuksøjler.

Fotos fra facaden ud mod Via della Palombella:

Foto af Palazzetto di Tizio di Spoleto
Foto af Palazzetto di Tizio di Spoleto
Foto af Palazzetto di Tizio di Spoleto
Foto af Palazzetto di Tizio di Spoleto
Foto af Palazzetto di Tizio di Spoleto

Fotos fra facaden ud mod Piazza di Sant'Eustachio:

Foto af Palazzetto di Tizio di Spoleto
Foto af Palazzetto di Tizio di Spoleto
Foto af Palazzetto di Tizio di Spoleto
Foto af Palazzetto di Tizio di Spoleto
Foto af Palazzetto di Tizio di Spoleto
Foto af Palazzetto di Tizio di Spoleto

Af de få rester, som man idag kan se på facaden ud mod Pladsen, skulle det være muligt at identificere en scene med motivet Sant'Eustachio's dåb. Desuden skal her have været et maleri af helgenens martyrium.

 

---------- Se FOTOS af Huset ----------

 

Litteratur om Palazzetto di Tizio di Spoleto:
Guide Rionali di Roma. Roma, Fratelli Palombi Editori.
- Rione V, Ponte, Parte 1: side 20f.+foto s.19.
Le case romane con facciate graffite e dipinte. Roma, Palazzo Braschi, 1960. (Amici dei Musei di Roma): Catalogo a cura di Cecilia Pericoli Ridolfini.
- side 72 og tavle XXVIII.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 13.2.2008 og sidst opdateret d. 2.8.2019