ANNAS ROM GUIDE

Santa Maria de Acquarenariis

--- nu forsvunden Kirke ---

- se ved nr. 73 på Kort over den vestlige del af Piazza Navona-Turen -

Denne Kirke, der er viet til Jomfru Maria og givet i Vandsælgernes varetægt, lå fra før 1100-tallet et sted i nærheden af Domitian's Stadium - det nuværende Piazza Navona. Måske i resterne af tilskuerpladserne, som idag er bebygget med huse rundt om hele den gamle arena. Antagelig omkring det sted, hvor Kirken Santa Maria dell'Anima nu står.

Man ved desværre ikke ret meget om denne Kirke, som antagelig har været ganske lille, måske blot et kapel, og desuden kun har eksisteret i et par hundrede år.

Første gang Kirken nævnes i kilderne, er det i Cencio Camerario's Kirkekatalog fra 1192, hvor den kaldes Santa Maria Aquaricariis og i anledening af en større katolsk fest modtog en pengegave fra Paven.

Kirkens tilnavn stammer fra det lægbroderskab af vandsælgere, Confraternita degli Acquarenari, som på dette tidspunkt havde brugsret til bygningen.

Men allerede inden Kirken fik tilnavn efter vandsælgerne har den eksisteret med tilnavnet "de Clercario" eller "Clerclariorum", som betød "Circus-". Ordet hentyder til det nærliggende Domitians Stadium, som man i Middelalderen mente var en Circus-væddeløbsbane.

I 1202 omtales Kirken som Santa Maria de Aquaricciariis, men herefter hører vi ikke mere til den. Den nævnes ikke i senere Kirkekataloger og heller ikke i pavelige dokumenter eller buller. Man formoder derfor, at den er forsvundet i perioden mellem slutningen af 1200-tallet og begyndelsen af 1300-tallet.

I mange år blandede man oplysningerne om Santa Maria de Acquarenariis sammen med oplysninger om Kirken Sant'Andrea de Acquarenariis og troede, at der var tale om én og samme kirke. Idag mener man imidlertid, at der har været tale om 2 forskellige kirker og at Sant'Andrea har ligget på det sted, hvor nu Kirken Santa Maria della Pace står.

 

Litteratur om Santa Maria de Acquarenariis:
Hülsen, Christian: Le Chiese di Roma nel Medio Evo. Firenze, Olschki, 1927. (Internetudgave - også på engelsk!)
- side 310.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 14 (før de nyeste fund).
Lombardi, Ferruccio: Roma - le chiese scomparse. Fratelli Palombi Editori, 2.ed. 1998.
- side 190.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 5.9.2019 og sidst opdateret d. 6.9.2019