ANNAS ROM GUIDE
Statue af Giorgio Castriota Scanderbeg på Piazza Albania

Statue af Scanderbeg på Piazza Albania

Dette foto: cop. Bo Lundin


Piazza Albania, nedenfor østsiden af Aventin, står der en rytterstatue af en stor og kraftig bronzehest med en imposant kriger på ryggen. Det er den albanske prins og frihedshelt Giorgio Castriota Scanderbeg (1403-68), der i Middelalderen ydede Italien sin hjælp til at genindsætte Napoli's konge Ferrante d'Aragona.

Statuen er udført i 1940 af billedhuggeren Romano Romanelli fra Firenze og den blev indviet den 27. Oktober samme år af Benito Mussolini under en meget højtidelig ceremoni, der dog blev afviklet i hast, da diktatoren den dag havde et tætpakket program med indvielse af flere andre kunstværker rundt omkring i byen. Datoen for disse invielser var valgt med omhu, det var nemlig dagen før årsdagen for fascisternes march mod Rom i 1922.

Monumentet består af en høj oval travertinsokkel, der er anbragt ovenpå 2 rektangulære stentrin. På den nederste del af soklen, der er af lidt større dimensioner end den øverste del, er der en indskrift med en tekst, som ifølge Carl Felding lyder således: "A Giorgio Castriota Scanderbeg. Roma ricorda il V centenario de la morte di Giorgio Castriota Scanderbeg. Impavido difensore della civiltà occidentale. S.P.Q.R. MCMLXVIII". ("Til Giorgio Castriota Scanderbeg. Rom ihukommer 500-årsdagen for Giorgio Castriota Scanderbegs død. Han som var en uforfærdet forsvarer af den vestlige civilisation. Senatus populusque romanus (Senatet og det romerske folk) 1968").

Om det drejer sig om en helt ny sokkel eller blot en ny inskription i forbindelse med Scanderbegs 500-års dødsdag, som blev fejret overalt med taler og højtideligheder, vides ikke. Selve statuen blev i hvert fald som nævnt ovenfor opstillet i 1940, samme år som den tidligere Piazza di Porta Raudusculana fik sit nye navn, Piazza Albania, til minde om Albaniens indlemmelse i Kongeriget Italien den 16. April 1934.

 

Litteratur om Statuen af Giorgio Castriota Scanderbeg på Piazza Albania:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 746f.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1984.:
- Rione XXI S.Saba. Di Daniela Gallavotti Cavallero. - side 34-36.
Malizia, Giuliano: Le statue di Roma. Roma, Newton Compton editori, 1. edizione, 1994.
- side 36ff.
Felding, Carl: Information om rytterstatuer.

 


Kort over området
Tilbage til byturen
Oversigt over statuer i Rom
Personer
Steder
Turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Romguide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 9.3.2010