ANNAS ROM GUIDE
En tur på Aventin

Colle Aventino er en af de 7 høje, som Rom er bygget på , idag er højen en fredelig oase fra den myldrende trafik nede i byen og et dyrt beboelseskvarter.
Men lad os starte nede ved Tiberen ved Lungotevere Aventino, hvor vi går op ad Clivo di Rocca Savella, der er en stille vej omkranset af høje vedbendbevoksede mure.

Nået til toppen af vejen kan vi enten gå op ad trappen og ind i Parco Savello, hvor det bugner af appelsintræer med blomster og frugter og hvorfra der er den flotteste udsigt over Rom,

eller vi kan gå udenom parken og derpå til højre ad Via di Santa Sabina, indtil vi når pladsen Piazza Pietro d'Illiria foran kirken Santa Sabina , som er en tidlig kristen basilika grundlagt i år 422!

I klosterhaven ses et appelsintræ, som siges at være plantet af den hellige Domenicus,

og på pladsen udenfor står en antik sarkofag, som nu fungerer som fontæne og "vaskekumme" for Roms taxi-chauffører, der tit holder et velfortjent hvil heroppe fjernt fra byens larm.


Går vi lidt længere frem ad Via di Santa Sabina, kommer vi til kirken Santi Bonifacio e Alessio, som også stammer tilbage fra det 5. århundrede, og derefter når vi så frem til Piazza dei Cavalieri di Malta, hvorfra vi gennem et nøglehul af bronze ("il buco") kan se lige over til Peterskirken i et fantastisk vue.

Her ligger også 2 kirker, der sjældent er åbne for besøgende: Sant'Anselmo og Santa Maria del Priorato.


Vi kan nu gå ned ad Via di Porta Lavernale og Via di San Domenico, dreje til højre ad Via Malabranca og derpå ned ad Via del Tempio di Diana mellem de smukke rolige beboelseshuse og så dreje ned til Piazza di Santa Prisca, hvor kirken Santa Prisca ligger i Via di Santa Prisca. Også denne kirke er meget gammel, muligvis fra det 4. århundrede.


Når vi atter skal forlade Aventiner-højen, kan vi enten gå tilbage til Circo Massimo (antikkens Circus Maximus) ved at gå ned ad Clivo dei Publicii og til højre ad Via di Valle Murcia, der går langs den smukke rosenhave "Roseto di Roma", der er tilplantet med utallige sorter af velduftende roser, eller vælge at gå forbi Piazza di Santa Prisca og dreje ned ad Viale delle Terme Deciane; ad begge veje når vi frem til Piazzale Ugo La Malfa, der ligger lige overfor Circo Massimo

eller vi kan gå ned til Piazza Albania og krydse Viale Aventino for at nå over til "Den Lille Aventinerhøj" ("Piccolo Aventino") og her gå op ad Via di San Saba for at studere kirken San Saba fra det 10. århundrede.

Fra Piazza Albania med Monumentet for den albanske helt Scanderbeg kan man fortsætte mod syd ad Viale della Piramide Cestia til Porta San Paolo. På den anden side af denne ligger den store Piazzale Ostiense, hvor man kan bese Cestius Pyramiden og på det lille anlæg midt på pladsen det moderne monument for ofrene for fascisme og racisme: "Tutti potenziali bersagli".

Aventin var også meget bebygget i antikken og gadeforløbet var for en stor del som i nutiden. Hvis du gerne vil vide, hvad der var engang og nu er forsvundet eller gemmer sig under nutidens huse og gader, kan jeg invitere dig med på min tur "Aventin i Antikken".


Andre Turforslag
Steder på denne tur
Seværdigheder på denne tur
Personer på denne tur
Fotos til denne tur
Bykort til denne tur
Bøger/links om denne tur
Restauranter i dette område
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 15.8.2000 og sidst opdateret d. 9.5.2010