ANNAS ROM GUIDE
Edicola med Madonna,
i Via degli Zingari nr.14
Edicola med Madonna i Via degli Zingari nr. 14

I Via degli Zingari nr.14 sidder et af mange små gadealtre, edicole sacre, som Rom er så rig på. Her drejer det sig om en lille statue af Jomfru Maria indsat i en niche opbygget som en grotte.

Grotten er anbragt på en mur i 1.-2. sals højde. Muren danner bagvæg for en lille, åben terrasse, som ligger mellem huset i Via degli Zingari og et lille, fremspringende sidehus til dette. Grottenichen er flankeret af to dekorerede "søjler" og over buen foroven bærer to konsoller over søjlerne en overligger, hvorpå der er anbragt en opsats med en kugle på hver side af en blomsterkumme. Under overliggeren er der udsmykning bestående af guirlander og et ansigt.

I den grå grotte står en hvid statue af Jomfru Maria fremstillet som "l'Immacolata" ("Den ubesmittede Jomfru ") ovenpå en muslingeskal. Kunstneren er ukendt.

Alteret er opsat i forbindelse med trappen op til det, der idag er "Istituto Angelo Mai", der tidligere på Nolli's kort i 1748 kaldtes "Casa Stefanoni con torre" ("Casa Stefanoni med tårn"). Dekorationen af grotten og nichen tyder på, at det er et tidligere nymphæum, som her er indrettet til alter for Jomfru Maria.


Edicola med Madonna i Via degli Zingari nr. 14

Litteratur om Edicola med Madonna i Via degli Zingari nr. 14:
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 86.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti, del3: side 56.
Se evt. foto på Chi era costui?: vælg "edicola" og søg på gadenavnet under "cerca via"


Madonna typer
Edicole sacre
Fotos fra området
Kort over området
Bøger/links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 19.9.2004 og sidst opdateret d. 26.9.2004