ANNAS ROM GUIDE
Via del Ghettarello ai Monti

Denne gade eksisterer ikke mere, men i det 16. til 19.århundrede lå den i Forumdalen i den nu helt forsvundne bydel Quartiere Alessandrino, som blev jævnet med jorden, da man i 1930'erne anlagde den nye fascistiske paradegade Via dell'Impero (nutidens Via dei Fori Imperiali).

Via del Ghettarello havde tilnavnet ai Monti, fordi den lå i nærheden af Monti-kvarteret og fordi der i Rom lå flere gader af samme navn: en i Borgo Laurentino og en ved Via Casilina.

Navnet betyder egentlig "lille Ghetto" og romerne brugte det til at betegne små, smalle, mørke og snavsede gyder, som de kunne ses i det jødiske kvarter, Ghetto'en, hvor den knebne plads tvang beboerne til at bygge tæt og højt, uden lys og luft mellem husene.

Via del Ghettarello ai Monti lå på det sted, hvor Caesar's Forum lå i Antikken og hvor senere bønder og hyrder med deres dyr og hestevogne og oksekærrer holdt til. Et sådant sted fyldtes hurtigt af dyrenes afføring og andre uhumskheder, der heller ikke bidrog til at bedre gydens ry.

Via del Ghettarello løb næsten parallelt med Via Bonella tværs over dalen, startende i vest lidt nord for Det Mamertinske Fængsel med Kirken San Giuseppe dei Falegnami, også kaldet San Pietro in Carcere, og mod nordøst over det sumpede område, som havde afløst Cæsars Forum og som senere blev drænet af Kardinal Bonelli, til et gadekryds, hvor gaderne Via Cremona og Via della Salara Vecchia mødtes fra henholdsvis nord og syd.

Herefter fortsatte gaden som Via delle Marmorelle; ifølge Sergio Delli erstattede dette navn i 1873 gadenavnet Via del Ghettarello, ifølge Rodolfo Lanciano's kort drejer det sig imidlertid om 2 forskellige gadestykker.


Litteratur om Via del Ghettarello ai Monti:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 435.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione II, Trevi, del 8: side 103.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.

Kort over området
Kort over områdets antikke ruiner
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 4.2.2007