ANNAS ROM GUIDE
Via delle Chiavi d'Oro

Denne gade eksisterer ikke mere, men i 1600-1800-tallet løb i den nordvestlige del af Forumdalen i udkanten af bydelen Quartiere Alessandrino, som blev jævnet med jorden, da man i 1930'erne anlagde den nye fascistiske paradegade Via dell'Impero (nutidens Via dei Fori Imperiali).

Via delle Chiavi d'Oro løb mod øst nedenfor Capitolhøjen og mundede ud i pladsen Piazza delle Chiavi d'Oro på det sted, hvor gaderne Via Cremona og Piè di Mercato mødtes fra henholdsvis syd og nord. Gaden løb omtrent som nutidens Via di San Pietro in Carcere. På den anden side af krydset fortsatte vejløbet som Via dei Carbonari.

Gadenavnet skal stamme fra en beværtning med et skilt med gyldne nøgler (chiavi d'oro). På et senere tidspunkt i gadens historie åbnedes i nr. 19 endnu et værtshus, der kaldtes Osteria del cantone delle chiavi d'oro (Osteriet på hjørnet....).

Der har dog også været nogle historikere, som mente, at gadenavnet kom af det gamle Clivus Argentarius, den gade, hvori sølv- og guldhandlerne holdt til fra gammel tid, og at en af disse handlende måske havde haft et skilt med gyldne nøgler, som havde givet navn til den senere gade.

Den sidste del af gaden og gadekrydset lå i det område, hvor ruinerne af den vestlige store exedra fra Trajan's Forum stod og på den anden side af krydset stod den gamle kirke San Lorenzo de Ascesa.


Litteratur om Via delle Chiavi d'Oro:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 281.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione X, Campitelli, del 3: side 12.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.

Kort over området
Kort over områdets antikke ruiner
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 17.2.2007