ANNAS ROM GUIDE
Equus October

Denne antikke fest fandt sted i Republikkens Rom den 15. Oktober og bestod af et hestevognsvæddeløb på Campus Martius til ære for Mars og den vindende hest, "Equus October", blev efter sejren ofret til Guden. Den blev rituelt dræbt med en lanse og dens hoved og hale blev skåret af og i procession bragt til Forum Romanum.

Her bragtes halen til Vesta's Tempel, hvor den blev ophængt, så blodet dryppede ned i arnens aske. Om hovedet kæmpede derpå beboerne i datidens to store kvarterer i Rom: beboerne i Subura, "suburani", og beboerne ved Via Sacra, "sacriviesi". Den sejrende part drog af med hovedet og ophængte det på en særlig plads i deres kvarter, "sacrivieserne" på muren til Regia og "suburanerne" på muren til Turris Mamilia.

Torre Manilia eller Torre Mamilia var et tårn i det antikke Rom, kendt fra Plutarch's omtale af Oktoberfesten.

Der findes for øvrigt lidt forskellige fremstillinger af disse kampe. Ifølge nogle var det suburanerne og sacrivieserne, der hver især stillede med et hestespand, som derpå kappedes om at vinde. Ifølge andre var det først efter et bestemt væddeløb, at de to grupper kom op at slås om sejrstrofæet og Mauro Quercioli ser dette som en slags begyndelse på de årlige slagsmål mellem beboerne i Monti-kvarteret (det gamle Subura) og beboerene i Trastevere, der med stenkast sloges på Campo Vaccino til helt op i 1800-tallet i de berømte "sassaiola"-kampe ("stenregns"-kampe).


Litteratur og links om Equus October:
Ankerfeldt, Carl: Slentreture i Rom. Poul Kristensens Forlag, 1984.
- side 99.
Hjortsø, Leo: Romerske guder og helte. Politikens Forlag, 1988.
- side 123f.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975
- side 534
Quercioli, Mauro: Le torri di Roma. Newton Compton editori, 1985.
- side 57.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Romguide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 29.8.2004