ANNAS ROM GUIDE
Stella-familien

Familien Stella beboede et palæ på skråningen til Quirinalhøjen og Monte Magnanapoli i 1600-tallet, hvor der i en folketælling fra 1685 opgives, at Palazzina Stella var beboet af den romerske Grevinde Ortensia Stella og hendes søn Gerolamo Stella.

Om det er denne Ortensia Stella, som den flamske maler Jakob Ferdinand Voet (1639-ca.1700) har portrætteret i sit oliemalerí med titlen "Portrait de la Comtesse Ortensia Ianni Stella", er om ikke sikkert, vel sandsynligt, da både Grevinden og maleren tilsyneladende opholdt sig i Rom på dette tidspunkt, hvor Voet udførte portrætter af Kardinalerne Carlo Cerri (mellem 1669-1679), Buonnaccorso Buonacorsi (mellem 1669 og 1690) og måske er også det af Kardinal de Retz fra 1676 malet i Rom.

Familien Stella stammede muligvis fra Catalonien og i år 1600 udvandrede ifølge Wikipedia et af familiemedlemmerne, lægen Valenzano Francesco Stella, til Italien, hvor han slog sig ned i den syditalienske by Modugno i nærheden af Bari. Her vandt han stor anerkendelse og respekt for sin dygtighed og giftede sig med Ortensia De Laurentis, som måske er vor Grevinde Ortensia?

Parret fik 4 eller 5 børn og Wikipedia oplyser de fire navne: Domenico Antonio, Rocco, Giovanbattista og Giuseppe, mens Angela Negro i Guide Rionali i omtalen af Palazzina Stella angiver navnet på Grevindens søn som Gerolamo. Dette ifølge en folketælling, så måske er der tale om en skrivefejl, eller Grevinde Ortensia og Gerolamo tilhører en senere generation af familien.

Ifølge Modugno by's hjemmeside var det en Nicola Stella, der var læge og ægtede Ortensia De Laurentis, som i 1631 fødte ham sønnen Rocco Stella, der som voksen gik i hæren under den østrigske Kejser Karl VI, blev kejserlig rådgiver og døde i 1720.

Mere om navne på medlemmer af Stella-familien:

Giovanbattista Stella, tredie søn af lægen Francesco, født i 1660, præst, Biskop i Potenza og Ærkebiskop af Taranto, død 1725 (Wikipedia).

Domenico Antonio Stella arvede Grevetitlen fra sin onkel Rocco Stella, hos hvem han boede i Wien, hvor han senere døde i 1759 uden at være blevet gift og have fået børn (Wikipedia).

Gerolamo Stella var sognepræst ved Kirken San Fereolo i Lodi i 1676, da Kirken skiftede navn til Santi Bassiano e Fereolo (www.sanfereolo.it)

Familiens våben er en sekstakket gylden stjerne (på italiensk: stella) på blå baggrund. Det kan ses på familiealteret i Kirken Sant'Agostino i Modugno. Familiens motto var: "Haec undique magis",


Litteratur om Stella-familien:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione II, Trevi. del 4 / di Angela Negro: side 74.
Modugno.it: Rocco Stella.
Modugno.it: Stemma della famiglia Stella.
Parrocchia dei Santi Bassiano e Fereolo: La chiesa parocchiale.
Wikipedia: Palazzo Stella.
Wikipedia: Rocco Stella.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 24.2.2008 og sidst opdateret d. 27.2.2008