ANNAS ROM GUIDE
Guden Semo Sancus

Semo Sancus, nogle gange kun kaldet Sancus, var en af de allertidligste romerske guder og kulten siges at være kommet fra sabinerne, indført i Rom af Titus Tatius, mens et tempel til hans ære første blev grundlagt af Tarquinius Superbus eller Tarquinius Priscus.

Semo Sancus identificeres også med Dius Fidius, som også er et tilnavn til Jupiter. Han anses af nogle for at være far til guden Sabus, efter hvem sabinerne har navn.

Semo Sancus var gud for overholdelse af løfter og eder og i forlængelse heraf var han også garant for den ægteskabelige troskab. I den første egenskab identificeredes han som nævnt senere med Jupiter Dius Fidius, der blev dyrket som gud for edsaflæggelser. ("Sker edsaflæggelsen i et hus, foregår ceremonien under compluvium (røgfanget i taget), så Jupiter straks oppe fra sin himmel kan se og afsløre en meneder og ramme ham med sit lyn." (Hjortsø s.77)). I den sidste egenskab blev han senere identificeret med Herkules, der også var beskytter af aflagte eder.

Semo Sancus Dius Fidius dyrkedes i et tempel på den del af Quirinalhøjen, der kaldtes Collis Mucialis, omtrent på det sted hvor nu Kirken San Silvestro al Quirinale ligger.

---- Se oversigt over guder -----

Litteratur om Guden Semo Sancus:
Ankerfeldt, Carl: Vandringer i det antikke Rom. Schultz, 1976.
- side 169.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori.
- Rione II - Trevi., Parte IV. 1998. A cura di Angela Negro.
- side 12, 14.
The Penguin Dictionary of Classical Mythology. by Pierre Grimal. Penguin Books, 1991.
- side 393.
Roman Myth Index: Sancus.
Smith, William: Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. 1870. -- Edition scanned by the University of Michigan's project "The making of America".
- side 703, 776, 829.
Vaccai, G.: Le Feste di Roma Antica. Miti, riti, costumi. Roma, Edizioni Mediterranee, 1986.
- side 20, 110, 155.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Læs om Rom
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Guiden
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 30.4.2009 og sidst opdateret d.1.5.2009