ANNAS ROM GUIDE
San Norberto

Norbert blev født i Xanten omkring år 1080 eller 1085, han grundlagde Præmonstratenser-Ordenen og døde i 1134 eller 1136 i Magdeburg.

San Norberto fejres den 6. juni.

Norbert kom fra en adelig familie i Rhin-egnen og selvom han blev kirkelig uddannet og havde en mindre karriere her, levede han mest ved prinsehofferne, et mageligt og verdsligt liv.

Indtil han som ca. 35-årig pludselig "omvendte sig", efter at han havde været tæt på at dø under et voldsomt uvejr. Han blev præsteordineret, men hans iver efter nu at reformere kirken omkring sig, skabte ham fjender i Xanten, som anklagede ham for at prædike uautoriseret og falskt.

Norbert gav nu alle sine ejendomme til de fattige og drog til Languedoc, hvor Pave Gelasius II opholdt sig. Her fik han i 1118 tilladelse til at prædike, som han fandt bedst, og han fortsatte med denne aktivitet i Nordfrankrig, indtil han sammen med en anden ung præst i 1120 grundlagde et lille præstefællesskab i Prémontré-dalen nær Laon.

Fællesskabet udvidedes hastigt til en regulær orden, som blev til Præmonstratenser-Ordenen, I Canonici Premonstratensi, nye klostre skød op rundt omkring og i 1126 godkendte Pave Honorius II Ordenen.

San Norberto fortsatte imidlertid med at prædike overalt i Frankrig og Tyskland og i 1126 blev han Ærkebiskop af Magdeburg. Her satte han - trods megen modtand - alt ind på at reformere Kirken og i 1130 sluttede han op om Pave Innocens II mod den antipave, som Pierleone-familien havde fået valgt. Kort for sin død udnævnte Kejser Lothar II ham til Kansler for Italien.

San Norberto blev helgenkåret i 1582 og i 1627 blev hans relikvier flyttet fra Magdeburg til Præmonstratensernes hovedkirke i Strahov ved Prag.

Han afbildes normalt med en hostiebeholder, en bispestav og måske en lille djævel ved sine fødder til minde om de djævleuddrivelser, han foretog.


Litteratur om San Norberto:
The Penguin Dictionary of Saints. Penguin Books, 1982.
- side 256.
Reclams Lexikon der Heiligen und der biblischen Gestalten.
- side 394f.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Bøger/links om Rom
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d.17.2.2003