ANNAS ROM GUIDE
San Pietro Martire / San Pietro da Verona - helgen

ca.1200/05/06-1252

San Pietro Martire stammede fra Verona og kaldes derfor også San Pietro da Verona. Her var han født på i tidspunkt i perioden 1200-1206 af forældre som bekendte sig til det manikæiske eller kathariske kætteri.

San Pietro Martire delte imidlertid ikke sine forældres overbevisning og allerede som 7-årig lærte han i den katolske skole sin trosbekendelse, som han fulgte som en rettesnor resten af livet.

Han tilsluttede sig snart San Domenico's lære og fik som 15-årig munkedragten af ham. Han var voldsomt religiøs og bad til Gud om at få lov at dø som martyr.

I 1232 eller 1242 blev San Pietro Martire udnævnt til General-Inkvisitor for Lombardiet og prædikede her bestandigt mod kætterne, der til slut dannede et komplot, hvorefter de dræbte ham under en rejse fra Como til Milano den 6. april 1252.

Ifølge traditionen udåndede San Pietro Martire samtidig med at han med sit eget blod på jorden skrev "Credo in Deum" ("Jeg tror på Gud") og det fortælles, at en af hans mordere, Carino, blev så berørt heraf, at han derpå indtrådte i Dominikaner-Ordenen.

San Pietro Martire blev begravet i Kirken Sant'Eustorgio i Milano og allerede året efter blev han helgenkåret af Pave Innocens IV. Han fejres den 29.April og den 4.Juni, som er den dato, hvorpå hans ben i 1340 blev flyttet til det marmormonument, hvor de opbevares idag.

San Pietro Martire er beskytter af Dominikanermunkene og han påkaldes til hjælp mod hovedpine. Han fremstilles ofte ved siden af en økse, det redskab der dræbte ham.


Litteratur om San Pietro Martire:
Giorgi, Rosa: Santi. Electa, ristampa 2003.
- side 318f.
Pierrard, Pierre: Dizionario dei nomi e dei santi. Gremese editore, 2003.
- side 178.
Reclams Lexikon der Heiligen und der biblischen Gestalten.
- side 421f.
Catholic Encyclopedia: St. Peter of Verona
.Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 15.1.2006 og sidst opdateret d. 11.3.2009