ANNAS ROM GUIDE
Vincenzo Gioberti - italiensk filosof, teolog og politiker
1801-1852

Vincenzo Gioberti var født den 5. April 1801 i Torino. Han fik sin uddannelse i San Filippo Neri's Oratorianer-Orden og blev præsteordineret i 1825.

Efterhånden udviklede han en stor interesse for politik og Italiens samling til ét kongerige blev hans mest brændende ønske.

Dette ønske satte ham i forbindelse med Kong Carlo Alberto di Savoia, som udnævnte ham til kapellan, men i 1833 trak han sig fra denne stilling og blev derefter anklaget for delagtighed i et komplot og fængslet.

Efter fængselsopholdet rejste Vincenzo Gioberti til Paris og Bruxelles, hvor han underviste i filosofi.

I 1848 opholdt Gioberti sig i en periode i Rom, hvor han boede på Hotel d'Angleterre i Via Borgognona. Roms Byråd lod da denne gade opkalde efter sin berømte gæst, men forslaget udløste megen kritik og blev trukket tilbage. I stedet fik en af de nye gader, der blev anlagt nord for Santa Maria Maggiore efter Italiens samling, navnet Via Gioberti.

Gioberti's ærinde i Rom var at overbevis Pave Pius IX om det rigtige i at samle hele Italien til ét samlet rige under Pavelig overhøjhed. Paven lod sig dog ikke overtale til at støtte projektet, men Roms befolkning klappede begejstret, da Gioberti talte om sin drøm fra et vindue i hotellet.

Samme år kunne Gioberti atter vende hjem til Torino og sidst på året udnævnte Kongen ham til Præsident for det Kongelige Råd.

Men året efter kom Vittorio Emanuele II på tronen og Gioberti trak sig ud af de politiske kredse i Torino Han rejste nu atter til Paris og senere til Bruxelles, hvor han døde den 26. Oktober 1852.


Litteratur og links om Vincenzo Gioberti:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 439.
Den Lille Salmonsen / redigeret af A.W. Marke og Palle Raunkjær. København, Schultz, 1939.
- Bind IV : Eug-Giø: side 724.
Procacci, Giuliano: Storia degli italiani. Vol II. Roma-Bari, Laterza, 1978.
- side 343, 350-353, 357, 363.
Ravaglioli, Armando: Gli alberghi storici di Roma. Tascabili economici Newton, 1996.
- side 32.
The Short Oxford History of Italy: Italy in the Nineteenth Century, 1796-1900. Edited by John A. Davis. Oxford University Press, 2000.
- side 63, 64, 217, 218.
Answers.com: Vincenzo Gioberti (engelsk tekst).
Wikipedia: Vincenzo Gioberti (italiensk tekst).
Wikipedia: Vincenzo Gioberti (engelsk tekst).


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 4.5.2011