ANNAS ROM GUIDE
Ugo La Malfa - italiensk politiker
1903-1979

Ugo La Malfa var født i Palermo i 1903 og kom efter sin skolegang til at studere ved Universitet i Venedig.

I sin ungdom knyttede han sig til den militariske antifascistiske gruppe "Giustizia e Libertà" og da han således ikke lagde skjul på sin modstand mod fascismen, der på den tid fik mere og mere magt i Italien, blev han i 1938 arresteret, men hurtigt efter løsladt.

I 1942 var han blandt stifterne af partiet Partito d'Azione og i 1943 var han med til at udgive et antifascistisk undergrundsblad ved navn L'Italia Libera.

Ugo La Malfa levede nu i Rom, men var i en periode nødt til at flygte fra Italien for at undgå atter at blive arresteret.

Efter fascismens fald og Italiens befrielse grundlagde Ugo La Malfa og Ferruccio Parri et nyt parti, Movimento Democratico Repubblicano, der senere blev til nutidens Partito Repubblicano Italiano. La Malfa var sekretær for partiet i 1965 og derpå dets præsident i 1975.

Ugo La Malfa blev flere gange i årenes løb udnævnt til minister og i 1979 forsøgte han også som statsminister at danne regering, men uden held, hvorefter han blev finansminister i Giulio Andreotti's regering.

Ugo La Malfa døde i Rom i 1979. Senatet besluttede at hædre den hæderlige og respekterede statsmand og opkaldte i 1980 pladsen Piazzale Romolo e Remo på Aventinhøjens nordøstlige skråning efter ham som Piazzale Ugo La Malfa. Samme år blev han blev ligeledes mindet ved grundlæggelsen af Istituto di Studi Ugo La Malfa, der blandt andet rummer et bibliotek på 5000 bøger om italiensk politik og økonomi. Instituttet ligger i Viale XXI Aprile nr. 81. Heraf udsprang i 2001 Fondazione Ugo La Malfa.

Ugo La Malfa blev far til nutidens politiker Giorgio La Malfa, som viderefører sin fars virke i det republikanske parti.


Litteratur og links om Ugo La Malfa:
La Grande Enciclopedia di Roma. A cura di Claudio Rendina. Newton & Compton editori, 2. edizione, 2003.
- side 620.
Fondazione Ugo La Malfa.
"Ugo La Malfa 1903-2003".
Wikipedia: Ugo La Malfa (engelsk tekst).


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 5.6.2007